изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 09:44 EEST
ТАЗИ ВЕЧЕР Е НОЩТА НА ДРАКОНИДИТЕ    
Любопитно

Трети ден Земята се провира между метеорния поток Дракониди, активен в периода 6 – 10 октомври. Според IMO неговият максимум ще бъде тази вечер след полунощ - около 3 часа и 10 минути българско време. Обичайно Дракониди са с доста ниска интензивност – едва около 10 метеора за час, но поради факта, че на 10 септември 2018 г. родителското тяло на потока – кометата 21P/Giacobini-Zinner премина през своя перихелий, са възможни изненади.



Потокът Дракониди сюрпризира своите наблюдатели през 2011 г., когато бе отчетена неочаквано висока активност от близо 300 метеора на час. Изненадата продължи и през 2012 г., когато активността на потока скочи двойно – до около 600 метеора на час. Родителското тяло – кометата 21P/Giacobini-Zinner има къс период – тя преминава през своя перихелий веднъж на 6.54 години.

В нощта на максимума – 8 срещу 9 октомври Луната ще бъде във фаза новолуние.

Най-очакваната комета през тази година е 46P/Wirtanen. Тя ще премине през своя перихелий в нощта на 12 срещу 13 декември 2018 г. на разстояние 1.0553632 AU от Слънцето. Тази комета е също късопериодична – завръща се в централните части на Слънчевата система веднъж на всеки 5.44 години. През октомври нейната яркост ще се повиши достатъчно за да може да бъде наблюдавана с бинокли и с малки зрителни тръби. Тогава 46P/Wirtanen ще се движи все още видимо бавно в съзвездието Пещ и ще се наблюдава във втората половина на нощите. На 27 ноември кометата ще навлезе в съзвездието Кит, а на 4 декември ще пресече границата на Кит с Еридан. Очакваната яркост на 46P тогава е около 4.5 mag – вече ще бъде във възможностите за наблюдение с невъоръжено око. Видимото движение на кометата на фона на звездите ще се ускори след началото на декември. 46P/Wirtanen ще навлезе в съзвездието Бик на 12 декември, а в нощите около 16 декември тя ще се наблюдава видимо недалеч от яркият звезден куп Плеяди – на около 4° от него. Нощите около средата на декември ще бъдат най-подходящи за наблюдение на тази комета. Тогава нейната яркост ще достигне максималната очаквана – около 3 mag. Луната тогава ще бъде във фаза първа четвърт и ще залязва около полунощ, което гарантира добри условия за наблюдения. 46P/Wirtanen ще бъде видима през целите нощи във втората половина на декември, а най-високо в небето ще бъде около полунощ. В нощта на 18 срещу 19 декември кометата ще навлезе за кратко в съзвездието Персей, а на 21 декември ще пресече границата на Персей с Колар. В нощта на 23 срещу 24 декември ще има друг забележителен момент от пътя на 46P/Wirtanen – тя също ще премине видимо близо до бляскавата звезда Капела от съзвездието Колар, само на 35 дъгови минути от нея (в 23h българско време). Тогава яркостта на кометата ще е спаднала до около 4.2 mag. 46P ще се наблюдава удобно до първите нощи на януари 2019 г. в съзвездието Рис. Въпреки, че през декември 2018 тя ще достигне яркост по-висока от 4 mag и ще е видима с невъоръжено око в безлунна нощ, бинокъл или малък телескоп биха показали повече детайли от нея.

Счита се, че през 2012 г. частици, отделящи се от 46P/Wirtanen са допринесли за активността на метеорния поток Геминиди.

Кометата е открита на 17 януари 1948 г. от американския астроном Carl Alvar Wirtanen.

http://astro.phys.uni-sofia.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди