изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-04-08 @ 15:35 EEST
21 НОЕМВРИ: Въведение Богородично е -Ден на християнското семейство    
Общество
Датата е 21 ноември. Църквата ще припомни Деня на християнското семейство. Медиите ще дадат гласност на няколко събития. Ще повторим историята на Светата Дева Мария и родителите й. Ще си поговорим малко за това колко важно нещо е семейството. И толкова. До следващия 21 ноември.
Накратко за празника

Почитат се родителите на Дева Мария – Йоаким и Анна. Те я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, където тя живее в рамките на около 12 години и се подготвя за великото служение, за което е избрана, а именно да стане майка на Спасителя, на богочовека Господ Иисус Христос.ПО-СТАРА ВЕРСИЯ НА ИКОНАТА на Светата Дева Мария.


Празникът е известен още като Въвеждане на Пресвета Богородица в храма, а също и Въведение Богородично. Това е един от най-големите християнски празници, заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично. Почитан е и от католицизма, и от източното православие. Принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. 


И ДНЕС ИМА СЕМЕЙСТВА, КОИТО ПАЗЯТ ТРАДИЦИИТЕ и по големите празници се събират заедно край трапезата.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, се предполага, че те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.ИКОНАТА "ВЪВЕДЕНИЕ НА БОЖИЯТА МАЙКА" ПРЕДСТАВЯ тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма.

 В българските традиции празникът се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.В СТАРОТО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО е заложено уважение към стария мъдър човек.

Семейството днес

Църквата ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи от млади години и да ги учим на молитва и слушане на Светото писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

А дали всичко, казано дотук, не звучи някак си отвлечено, исторически прегледно, но ретро и неприложимо днес?

Денят пак е 21 ноември, но годината  2018-а. Много семейства и днес са запазили топлината, уюта и традициите си. Има светещи прозорци, през които се вижда светлина – всички са заедно край трапезата, татко чете приказка за „Лека нощ“, мама завива и целува челцето за сладки сънища. Смартфон се купува някъде към тийнейджърските години, а телевизия почти не се гледа.


Мнозина обаче изгубиха усещане за морал, чистота и човечност. До голяма степен ролята на семейството като основна градивна клетка е срината. Под стрехите на много домове се срутиха основни социални, морални и семейни ценности. А нови няма. Защото освен свобода на словото американският модел, който нахлу през отворените двери на Берлинската стена, донесе и срив в човещината, бездушие, отчуждена егоцентрична рационалност. Лесно се развеждаме, бързо губим търпение, "аз и мое" са ни основополагащи. Изгубиха се типичните мъжка и женска роля. Думата  морал стана ретро. Сексът преди брака - естествен. Ролята на жената като майка и стопанка на дома се замести от съвременната роля на амазонката кариеристка. Децата се възпитават от смартфон, телевизия, интернет и от улицата.  Мъжът също загуби ролята си като глава на много семейства. А и как да бъде, ако е имал майка "амазонка", която го е моделирала психически. Религията се отдалечи от бита на хората. Мнозинството нашенци свързват Църквата с физическата проекция на сграда, в която палим свещи на Коледа и Великден.

Един ден, когато остареем, подаръците няма да ни радват, храната ще загуби вкуса си, няма да има значение с какво сме облечени и с колко пари разполагаме. Тогава единственото нещо, което ще ни носи радост, е семейството, което имаме.

Да се помолим днес повечето домове да поддържат огнищата си топли! Да запалим по една свещица за семейството! 


Честит празник!

ЕЛИ МАРИНОВА

http://www.chernomore.bg


  1. ЗА 22-РИ ПЪТ ЩЕДРОСТТА И ДОБРОТАТА ПРАЗНУВАХА НА БАЛА НА „МАЙЧИНА ГРИЖА“
  2. НЕЗАБРАВИМ ПРАЗНИК, СЪЧЕТАЛ ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМИЕ
  3. 21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
  4. „МАЙЧНА ГРИЖА” СЪТВОРИ ЕПОХА НА НАДЕЖДАТА, ЩЕДРОСТТА И ДОБРОТО НА ДОБРУДЖА
  5. ДОБРОТАТА У ХОРАТА Е ЖИВА – XIX БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА ДК „МАЙЧИНА ГРИЖА” - ДОБРИЧ
  6. БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА ДК "МАЙЧИНА ГРИЖА": ЗА ДОБРОТО КРИЗА НЯМА
  7. 21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
  8. ТРАДИЦИОННАТА НОЩ НА ДОБРОТО НА „МАЙЧИНА ГРИЖА“ В ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
  9. ЗА 17 ПЪТ "МАЙЧИНА ГРИЖА" ЩЕ СЪВТОРИ ДОБРО ЗА ТАЛАНТИТЕ НА ДОБРИЧ
  10. Денят на християнското семейство - традиции и обичаи Още за: Денят на християнското семейство - традиции и обичаи

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди