изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:04 EEST
КОЛЕДАРСКИ ГРУПИ В ТЕРВЕЛ ЩЕ ОТПРАВЯТ БЛАГОСЛОВИИ ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ    
КоледаКоледарски групи в Тервел ще отправят благословии за здраве и берекет през новата година, съобщават от кметската управа за предстоящия общински преглед на самодейците, който ще се състои на 18 декември. Коледарските традиции ще оживеят в залите на историческия музей.
Момчета от детските градини и училищата и по-възрастните коледари от селата ще изпълнят песни за празника, ще покажат обичаи, съхранявани от векове в Тервелския край.


Прегледът ще открои характерни особености в наричанията, в празничната украса и облеклата на коледарите в различните населени места, каза заместник-кметът Диана Илиева. По думите й в село Кочмар, например, коледарите украсяват калпаците си с чемширена варакосана китка, а в Коларци вплитат във венеца около калпака бонбони и сини сливи. Общината ще отличи участниците в прегледа, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
На Бъдни вечер в храма "Свети Георги Победоносец" духовници ще отправят празничен благослов, който коледарските дружини ще отнесат в домовете на стопаните.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди