изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 07:16 EEST
НДТ, Добрич, България събитие
[ Добави събитие ][ Назад към 'Моят календар' ]

Март 2018

Световен ден на правата на потребителя

Кога: 2018-03-15 @ 00:00 EET - 12:00 PM EET
Тип на събитието:
Къде:
Описание: На 15 март отбелязваме Деня на потребителя. Световният ден на потребителите е отбелязан за пръв път на 15 март 1982 г. На 9 април 1985 г. Общото събрание на ООН приема Правила за защита на потребителите. Те включват осем права на потребителите и дават насоките за засилване на националните политики в тази област.
За пръв път американски президент Джон Фицджералд Кенеди поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права на 15 март 1962 г. Той посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.
Международната организация за защита на потребителите защитава правото на хората да бъдат задоволени основните им потребности - да имат достъп до основни стоки и услуги от първа необходимост: достатъчно храна, облекло, подслон, здравеопазване, комунални услуги, вода и канализация; правото на безопасност, на информация, на избор и др.
В момента ЕС също предприема мерки за защита интересите на потребителите в областите почтени бизнес практики; забрана на подвеждащата или сравнителна реклама; въвеждане на ценови индикатори; отмяна на непочтените договаряния; контрол на дистанционната и амбулантна търговия; регулиране на пакетните услуги.
В България правата на потребителите са защитени от Закона за защита на потребителите и от други седем европейски директиви за обща безопасност. За защитата на потребителите се грижи Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП).
На телефон 0700 111 22 потребителите могат да се обръщат към КТЗП, когато смятат, че правата им са нарушени.




Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди