изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:37 EEST
ВТОРА ЧАСТ: Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева в ТВ СКАТ    
Интервюта

ВТОРА ЧАСТ

Георги Коритаров, журналист; Светла Василева, председател на съвета на директорите на „Топлофикация - Правец” в предаването „Дискусионно студио” на ТВ СКАТ, 24 ноември 2008 г. Водещ - Велизар Енчев.



ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ПЪРВА ЧАСТ

Любомир Цеков: Ами, попитайте я, да, каква е?

Велизар Енчев: Г-жо Василева, как да отговорим на този въпрос?
Любомир Цеков: Да се представи просто.
Велизар Енчев: Г-жо Василева, можете да отговорите, да.
Светла Василева: Аз съм тук в качеството си на председател на Съвета на директорите на „Топлофикация – Правец”.
Любомир Цеков: Значи, вижте, г-н Василев, нека да говорим с фактите. Изпълнителен директор на „Топлофикация – Правец”, т.е. лице, което представлява това дружество, е Валентин Велчев. Не знам г-жа Василева в качеството си на каква прави изявления от името на търговското дружество.
Велизар Енчев: Ами, тя твърди, че е председател. Така ли, г-жо Василева?
Любомир Цеков: Аз ви казвам, значи, попитайте я - познава ли тя изпълнителния директор Валентин Василев, който представлява дружеството?
Велизар Енчев: Да, кажете, г-жо Василева, имате думата.
Светла Василева: Да, разбира се, аз имам пълномощно, с което съм оторизирана да представлявам дружеството пред държавни институции и с международни институции.
Любомир Цеков: А бихте ли го представили това пълномощно на господина, който...
Светла Василева: Не знаех, че ще бъде необходимо, но то е представяно в съда, когато е било поискано, във връзка с наши жалби до прокуратурата и във връзка със съдебни дела, когато сме искали достъп до обществена информация и такава ни е била отказвана. Такова пълномощно има и то съществува в преписки.
Любомир Цеков: Вижте, госпожо, аз не ви познавам. Това, което обаче зная и което е безспорно, е, че човекът, който представлява „Топлофикация”, е Валентин Василев, а не сте вие. Така че аз не зная вие от каква позиция правите изявления от името на топлофикационното дружество в Правец.
Велизар Енчев: Добре, г-н Цеков, тя даде своята гледна точка за своя юридически...
Любомир Цеков: Значи, това е категорично невярно, казвам ви го откровено! А що се касае до общината, такъв казус „Топлофикация – Правец” не съществува.
Велизар Енчев: Обаче г-н Коритаров иска да ви попита нещо, или греша, г-н Коритаров.
Любомир Цеков: Да, нека да ме попита.
Георги Коритаров: Не, аз исках да попитам г-жа Василева - всъщност какво излиза сега – че вие се представяте като председател на това дружество с пълномощно ли?
Светла Василева: Аз съм председател на Съвета на директорите.
Георги Коритаров: На Съвета?
Светла Василева: Да, и това е записано и в последното решение на...
Георги Коритаров: А откъде излиза г-н Василев, Валентин Василев ли, как се казва?
Светла Василева: Той е изпълнителен директор на дружеството.
Георги Коритаров: Изпълнителен директор.
Любомир Цеков: Ами, това е човекът, който представлява дружеството. Г-жа Василева няма никакво отношение с това дружество. Аз се чудя защо изобщо й давате трибуна и в качеството си на каква тази госпожа ангажира волята на един търговец?
Велизар Енчев: Сега, аз ви обясних защо, тя ви обясни защо. Продължаваме ли разговора, да чуем позицията на община Правец. Да чуем позицията на община Правец. Да, слушаме ви, адвокат Цеков.
Любомир Цеков: Значи, вижте, за община Правец няма нито скандал, нито случай, такъв, казус с топлофикационното дружество. Разберете, всичко е абсолютно в рамките на закона. Това е едно търговско дружество, както всички останали търговски дружества, работи на свободен пазар, но трябва да работи в рамките на закона, както всички останали дружества. Нямаме никакъв проблем. Аз не зная защо тя твърди, че „Топлофикация” е дискриминирана от страна на общината. Това не е вярно. Това е лишено от елементарна стопанска логика. Ние имаме интерес на територията на общината да има такива дружества, които да плащат данъци в рамките на общината. Просто нейните твърдения... Аз затова я попитах има ли въобще, и от каква позиция ангажира волята на дружеството, защото нейните твърдения са нелогични. Те не могат да бъдат твърдения и позиция на нормален човек, още повече - човек, който управлява един търговец, който трябва да печели в една такава конкурентна пазарна среда.
Велизар Енчев: Г-жо Василева, имате ли възражения по това, което каза адвокат Цеков?
Светла Василева: Значи, елементарно е всеки един юрист да направи в момента справка в Софийски окръжен съд и да види какъв е статутът ми, защото той там е оказан и не е променян.
Велизар Енчев: Добре, да минем от статута към проблемите.
Светла Василева: Разбира се.
Велизар Енчев: Статутът може да го коментираме...
Светла Василева:Не мога да кажа, че... Разбира се. Свободен пазар за Правец, такова нещо не съществува, тъй като многократно сме искали процедури по обществени поръчки. Такива не са били провеждани. Ако са били провеждани, за тях сме научавали от преписки в прокуратурата и от трети лица, тъй като ние не сме били канени, отказван ни е достъп до обществена информация. Такава сме искали, защото общината оперира и се разпорежда с публични средства. Тази информация също би следвало да бъде публична. А в интерес на истината до тези поръчки е допускана само фирмата „Правец газ”, в която община Правец има дялово участие, т.е. те са свързани лица.
Велизар Енчев: „Правец газ” чия собственост е?
Светла Василева: На общината или на фирма „Топлик”.
Любомир Цеков: Значи, г-н Енчев...
Велизар Енчев: Да, слушаме ви, да.
Любомир Цеков: Тази жена откровено лъже. И сега ще ви убедя в това, което казвам аз. Разберете, „Топлофикация – Правец” няма никакво друго право освен да произвежда топлинна енергия. Това е предметът на всяко топлофикационно дружество. Аз съм сигурен, че не се налага да убеждавам който и да е от вашите зрители в това. Докато разпределението на газ става в рамките на лицензионен режим, „Топлофикация – Правец” като търговско дружество никога, по никакъв повод не е разполагало с лицензи за разпределение, за обществено разпределение на газ. Разберете го. Разберете, че тази жена, казвам ви, тя е далеч от проблемите на енергетиката, тя е далеч от проблемите на собственото си дружество, ако тя наистина продължава да твърди, че е лицето, което представлява това търговско дружество.
Велизар Енчев: Добре, а как ще коментирате този откъс от книгата на Юрген Рот, за който г-жа Василева твърди, че тя го е дала и никой не опровергава това, в който твърди, че Правец е един от частните градове в България на фамилията Златеви? Разбира се, вие не сте адвокат на Златеви, адвокат на общината сте, но тъй като общината има дялово участие в тези фирми, имате ли мнение, имате ли коментар и желаете ли да го изразите?
Любомир Цеков: Значи, вижте сега, общината има участие в „Правец газ 1”, в която семейство Златеви нямат никакво участие. Не знам дали сте наясно по този въпрос. Не знам защо въобще намесвате в случая имената на семейство Златеви. Какъв е поводът? Кажете ми, не ви разбирам.
Велизар Енчев: Всъщност да ви кажа поводът за този разговор какъв е. Поводът за този разговор, който едва ли би се състоял тази вечер, е уволнението на журналиста г-н Георги Коритаров от Нова телевизия, тъй като едно от обвиненията към него, поне до петъчния и съботния ден, беше, че той е поканил в студиото на Нова телевизия г-жа Светла Василева, за да си отмъсти. Това е една от версиите на „Лукойл” - България, на техни представители в лицето на г-жа Дамянова, за да си отмъсти на генералния директор на „Лукойл” - България, тъй като му отказал една сделка за земя. Т.е. беше намесен Правец, беше намесена „Топлофикация – Правец” именно заради този скандал. Така да се каже, това е вторичен скандал, с който ние в момента се занимаваме, за което, разбира се, дълбоко съжалявам, но факт.
Любомир Цеков: Първо ще ви кажа, че току-що научавам, че г-н Коритаров е уволнен или освободен, наистина, казвам ви го съвсем откровено. Едва ли това е поводът. Поне аз дълбоко се съмнявам, че „Топлофикация –Правец” може да бъде...
Велизар Енчев: Очевидно не сте чели вестници в последните дни.
Любомир Цеков: ... може да стане проблем за един уважаван от мен журналист. Така, искам да сте наясно категорично – семейство Златеви нямат участие нито в „Топлофикация – Правец”, нито в „Правец газ 1”. Нямат никакво отношение между тези две търговски дружества.
Пак ви обяснявам – единственият лицензиант, който има право да извършва в рамките на закона доставка на газ, е „Правец газ 1”. Това „Топлофикация – Правец” не може да го прави. За мен тази жена, ако наистина тя е подала материал до, не знам, някъде ми казахте, до някакъв автор, задграничен, е извършила просто едно престъпление. Тя клевети общината, без да има защо, без да познава проблемите на собствения си бизнес.
Велизар Енчев: Не, точното изречение в книгата на Юрген Рот, чийто автор е тя - тя казва, че „бизнесмен, който не спада към кръга на властимащите в Правец, няма никакъв шанс да спечели даден проект, независимо колко добри са неговите идеи”; „Правец, според някои, е една от тези призрачни общини. Тук под думата на местни бизнесмени, които са подложени на масивен натиск, всъщност командва един-единствен човек – г-н Валентин Златев”. Това е точният цитат от книгата на Юрген Рот, поради която причина засягаме и темата „Топлофикация – Правец” и община Правец.
Георги Коритаров: Сега, обаче аз искам да се върна на текста на Кеворк Кеворкян.
Велизар Енчев: Да завършим само с г-н адвокат Цеков.
Георги Коритаров: Да.
Велизар Енчев: Имате ли да кажете още нещо, г-н Цеков? Слушаме ви.
Любомир Цеков: Ами, това, което се твърди в тази книга, е категорично невярно. Пак ви казвам, да, бизнесът на „Лукойл” е в съвсем друга сфера, той е изключително сериозен и няма никакво отношение към проблемите на община Правец, респективно към търговците, които оперират на територията на общината. Разберете го. Ние имаме интерес. Колкото повече търговски дружества има на територията, толкова по-добре, защото те са част от данъкоплатците, които формират общинския бюджет.
Велизар Енчев: Благодаря. Желаете ли да чуете репликата на г-жа Василева?
Любомир Цеков: Да, с удоволствие.
Велизар Енчев: Да, заповядайте.

Светла Василева: Аз мисля, че адвокат Цеков много добре прилага думите и методите на Гьобелс, който беше казал: „Истината, винаги истината, но никога цялата истина”, и може би той тук пропуска нещо да спомене – че във всяка обществена сграда на град Правец има и абонатна станция, и газов котел и това е един перфектен случай за избягване от енергиен монопол. Община Правец замени един монопол с друг и вместо да получи една по-добра конкурентна оферта и от газовото дружество, и от топлофикационното, т.е. да ги допусне и двете до публични процедури, общината предпочете да допусне само газовото дружество. За това става въпрос.
Любомир Цеков: Г-жо Василева, разберете, че говорите откровени лъжи. Вие давате ли си сметка, че вие имате право да произвеждате и да пренасяте единствено и само топлоенергия. Нямате право да пренасяте газ, разберете го. И това е така... Не, аз ще ви провокирам да отговорите на този въпрос – за колко закупихте вие „Топлофикация”, и газ или мазут имаше? И на каква стойност беше мазутът, когато вие закупихте „Топлофикация”? Защо? Ако направим справка в „Държавен вестник”, ще видим, че „Топлофикация” излиза три пъти на приватизационния пазар, за да ви бъде подарена за 200 хил. лева, при наличност от мазут, вътре в складовете ви, за 350 хиляди.
Че не е ли смешно това?! Българският народ има една приказка – „На харизан кон зъбите не се гледат”. Но, разберете, вие не закупихте кон, вие закупихте предприятие и първото, което трябваше да гледате, не какво има в складовете му, за да продадете, а има ли то пазар и при какви условия този пазар може да бъде разработен и има ли бъдеще, защото вие виждате, че това се случва дори на „Топлофикация – София”. Така че недейте да твърдите глупости в ефира. Просто аз се чудя как ви дават хората пространство и да говорите откровени лъжи.
Светла Василева: Може ли и аз да кажа две думи? Аз все пак ще спомена нещо, за което имам документи. Истината е, че Община Правец от 1999 г. прави непрекъснати опити за придобиване на това дружество безвъзмездно от държавата. Истината е, че Община Правец проваля първия успешен търг за това дружество, който е на стойност 670 хил. лева и след като го проваля, веднага след това отново иска това дружество безвъзмездно от държавата. Но държавата не е съгласна да го продаде безвъзмездно. И аз си мисля, че е крайно време на хората, които са провалили този търг, да им се потърси отговорност.
Велизар Енчев: Имам едно предложение, обаче, към двамата – към вас, г-н Цеков, адвокат Цеков, и към вас, г-жо Василева, какво ще кажете аз, в днешния ден, когато разговарях с вашите представители, PR агенцията, какво ще кажете в следващите дни в това или в някое друго студио на нашата телевизия да седнете двете страни – г-жа Светла Василева и вие, ваши представители, г-н Цеков, може би, защо не и самият кмет или заместник-кмет на Правец, и този проблем да се разисква компетентно, експертно, с необходимото време, видеоматериали и снимки.
Любомир Цеков: Г-н Енчев, в началото на тази година г-жа Василева, пак в незнайно какво нейно качество, беше свикала цяла пресконференция с над 25 журналисти от различни медии. Това се случи в залата на БТА, можете да го проверите, с абсолютно неверни твърдения, че някой им бил прерязал тръбата, че някой искал да унищожи това дружество...
Светла Василева: Г-н Цеков, лъжете. Лъжете! На 20 април аз казах, че тя ще бъде прерязана, и тя беше прерязана юни месец.
Любомир Цеков: Ама не е вярно това бе, г-жа Василева!
Светла Василева: Това е вярно и е констатирано!
Любомир Цеков: Г-жа Василева, ще ви попитам нещо. Имате ли действащ договор с „Булгаргаз” и редовен платец ли сте? Плащате ли? В „Булгаргаз” платили ли сте си сметките? Отговорете с „да” или с „не”.
Светла Василева: Имаме действащ договор с „Булгаргаз”. Имаме заявки до края на тази година за „Булгаргаз”. Имаме в момента задължение към „Булгаргаз”, което обаче е по-малко от задължението, което Община Правец има към дружеството и за което дружеството има изпълнителни листове.
Любомир Цеков: Не е вярно това. Лъжете отново откровено. /.../
Светла Василева: Казвам, че имаме задължение, което е по-малко от задължението на общината към нас, за което имаме изпълнителни листове, които се укриват /.../.
Велизар Енчев: Да, момент. Разговаряте с г-н Цеков, да.
Любомир Цеков: /.../ в момента нямате доставка на газ. Втори въпрос ще ви задам – колко абоната има в момента „Топлофикация – Правец”? Кажете го! Колко абоната има?
Велизар Енчев: Да, г-н Цеков, имам вече съвсем сериозно предложение, да свършим този разговор, тъй като времето ни изтича. Официална покана ви отправям на вас, ваши представители и вие, г-жо Василева, или ваши представители на „Топлофикация – Правец”, когато решите, обадете ни се,ще договорим, и на нашите зрители ще бъде интересно, тъй като това не е само проблем на Правец, а това е един общественозначим проблем – с ролята на общините, с тяхната власт, ролята на държавата и ролята, разбира се, и интересите на частните фирми. Приемате ли нашето предложение и ще обсъдим в следващите дни, адвокат Цеков?
Любомир Цеков: Г-н Енчев, нека само да ви отговори колко абоната има в момента?
Велизар Енчев: Да, г-жо Василева, отговорете и да завършим тази тема.
Светла Василева: Ние в момента не работим, тъй като е прекъснат газопроводът ни и нямаме достъп до първичен енергоресурс, т.е. ние не произвеждаме нито електроенергия, нито топлоенергия.
Георги Коритаров: Т.е. нямате абонати ли?
Светла Василева: Т.е. ние имаме абонати, на които не може да удовлетворим искането да им доставим енергия.
Георги Коритаров: А колко са?
Светла Василева: Значи, това са три административни сгради.
Велизар Енчев: Г-н Цеков, доволен ли сте от отговора и продължаваме ли в следващо предаване?
Любомир Цеков: Не, категорично лъже. Те нямат никакви абонати и просто е абсолютно безсмислено да си губите времето – както вие, така и ние.
Велизар Енчев: Добре. Благодаря за вашето включване. Благодаря за вашето включване и за вашето желание да разговаряте тази вечер. Продължаваме по друг отговор. Преди малко получихме, както знаете, утрешния брой на в. „Труд”, в който г-н Кеворкян на цяла страница пише по темата „Георги Коритаров”. Г-н Коритаров, имате думата, да. Връщаме се отново към темата и към нашите зрители.

СЛЕДВА



Следва...

 


Сходни връзки

ВТОРА ЧАСТ: Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева в ТВ СКАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди