изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:38 EEST
300 ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ДАНЪЧНОТО В ДОБРИЧ    
Новини Данъчната шефка Петя Банкова нямала време за среща с управителя на фирмата, която годишно внася в държавната хазна 2 700 000 лева данъци и осигуровки. 300 работници от групата “ФАРИН” ще излязат на протест в центъра на Добрич на 5,6 и 9 март, за да протестират срещу бездействието на ТД на НАП. Днес  юристът на групата Християн Христов внесе в кметството искане за протест.

 Той обясни, че недоволството е заради невъзстановен вече една година ДДС на стойност 2 милиона лева. Ако до два месеца този данъчен кредит не бъде върнат на групата “ФАРИН”, тя ще е принудена да освободи 300 работници, посочи юристът. И посочи, че месечната издръжка на холдинга, който включва фирми за земеделие и съпътстващи дейности, както и за строителство, възлиза на 800 000 лева. Със задържаните от данъчните два милиона лева групата ще може да се издържа около три месеца. От “ФАРИН” са категорични, че ще претендират и за натрупаните лихви по забавата на тези средства, които се изчисляват на 200 000 лева.

Въпросният ДДС е дължим по сделка отпреди година с румънски контрагент на стойност 5 млн. евро. “ФАРИН” внесла 2 млн. лева ДДС, но оттогава то не е възстановено. На три пъти вече е удължаван срокът за това, обясни Христов. Аргументът на данъчните в Добрич бил, че още не са получили писмено становище от колегите си в Констанца, че румънският им контрагент е изрядна фирма, макар да имали такава устна информация. Обяснили на ръководството на “ФАРИН”, че пътят на дипломатичната поща бил от Добрич, през Варна, София, посолството на Румъния, Букурещ, Констанца и обратно.

Управителят на “ФАРИН” Веселин Бакърджиев коментира пред НДТ, че три пъти е правил опити да влезе при директора на ТД на НАП в Добрич Петя Банкова. Макар и фирмата да е сред най-големите данъкоплатци в областта, данъчната шефка обяснявала, че няма време за него. В началото на мандата си тя искаше да се запознае с проблемите на фирмите, да работи за благото на града, но сега нещата са коренно променени, коментира Бакърджиев. И сподели подозренията си, че заради загубите от действията на Мария Мургина сега се задържат ДДС на изрядни фирми. “Това е като мафиотска структура, която е добре организирана. Оказва се, че държавата в продължение на една година използва нашите два милиона лева като безлихвен кредит, а ние сме теглили кредит, за да закупим стока, която сме реализирали в Румъния. При това парите ни са задържани по такъв начин, че да не мога да претендирам за лихви”, коментира пред НДТ В. Бакърджиев. Той недоумява какво още се изчаква, за да бъде възстановено ДДС-то, при условие, че и “ФАРИН”, и румънския му контрагент, са били проверявани от финансовото разузнаване. “По този начин спират всякаква междудържавна търговия в Европейския съюз”, добави той. Управителят на “ФАРИН” оприличи случващото се с бъчва без дъно. Той добави още, че с такова поведение на данъчните и малкото работещи фирми в региона, които плащат данъци и реални осигуровки, ще бъдат унищожени.

Още повече, че фирмата не е получила още директните субсидии за декар площ, продължава вече 7-8 месеца да чака да се разгледат проектите по мярка 121 на програмата за развитие на селските райони. “Имам чувството, че цялата държава се е наговорила и иска да унищожи агробизнеса”, каза още Бакърджиев. Той е категоричен, че от 5 март работещите във фирмата излизат на протест, докато проблемът не бъде разрешен. “ В тази ситуация не мога да плащам заплати, осигуровки, кредити, лизинги, данъци”, обяснява В. Бакърджиев.

Само за 2008 г. холдинг “ФАРИН”, в който участват 25 фирми на територията на цялата страна, е внесъл в държавната хазна 2 700 000 лева данъци и осигуровки, съобщиха още от дружеството. НДТ

 

ГОРЕЩО ИНТЕРВЮ ВЪВ ВЕСТНИК "ТРУД" НА БИВШ РЕГИОНАЛЕН ШЕФ НА НАП

 

ХАОС В НАП, ИЗРЯДНИ ФИРМИ СЕ ОКАЗВАТ ДЛЪЖНИЦИ

 

Резултати от анкетата към 17.36 часа на 19.02.2009 г.

 

Според Вас, НАП в Добрич участвала ли е или не в схемите на Мария Мургина?

1. Да 82,35%
2. Не 8,82%
3. Не знам 5,88%
4. Не ме интересува 2,94%

 


Сходни връзки

300 ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ДАНЪЧНОТО В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди