изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:21 EEST
Вдигат осигурителната вноска с 3% от догодина    
НовиниОт 1 януари 2011 г. осигурителната вноска ще се повиши с 3%, съобщи социалният министър Тотю Младенов, след като бе подписано споразумение между кабинета и синдикатите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви на среща с представители на Лекарския съюз, че щом искат парите за здраве да отиват да здраве, пенсионната вноска ще бъде вдигната с 3% и така системата ще бъде прочистена.

"Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи. За 2011 година - с 5.6 процентни пункта, което ще донесе повече приходи в бюджета с около 110 млн. лева", каза още Младенов, цитиран от "Фокус".
Той уточни, че 2 процентни пункта от увеличението на осигурителната вноска ще отидат за фонд „Пенсии”, а 1 % - за фонд „Безработица”.
В момента вноската за пенсията е 16 на сто от доходите ни, от догодина тя ще стане 18%.

"Ще се подобрява събираемостта на осигурителните приходи, в това число чрез криминализиране укриването на осигурителни вноски. Очаква се тези мерки да донесат допълнителни приходи в системата от порядъка на 700 млн. лева в ДОО за 2011 година", каза още социалният министър.

Продължават дискусиите по отношение на условията за пенсиониране. Кодексът за социално осигуряване ще бъде върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество от Народното събрание. След две седмици той ще бъде внесен в Министерски съвет и оттам в парламента, за да може да бъде приет до края на годината, уточни Тотю Младенов.

Управителят на НОИ Христина Митрева съобщи, че 3-процентното увеличаване на осигурителната вноска допълнително ще натовари работодателите с около 360 млн. лева във фонд Заплата, който е около 14 млрд. лева, съобщи БТА. Това не е сериозно натоварване, вноската за фонд "Пенсии" е една от най-ниските от всички страни от ЕС и това е първата стъпка за стабилизиране на фондовете за обществено осигуряване, допълни тя.
За работещите увеличението на вноската ще се равнява на 1,2% ръст на личната вноска до 8,3 на сто.
"Това също не е сериозно натоварване, това е инвестиция в бъдещето за по-високи пенсии", каза шефката на НОИ.

„Можехме да си спестим доста нерви и усилия по от рано. Да се надяваме, че в крайна сметка ще се вземат най-оптималните решения в тази държава”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, цитиран от КРОСС.

„Успяхме да убедим премиера, че не трябва да слуша само финансовия си министър”, заяви пък вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
Той обаче допълни, че по две точки не е постигнато съгласие.
Няма разписано споразумение, че правителството ще отмени намерението си да вдигне осигурителния стаж с 3 години, както и увеличението на възрастта за категорийните работници, трудещи се при тежки условия.
Димитров заяви, че ако до протестите, планирани от КНСБ за 7 октомври, се вземе решение по тези две точки, те може да бъдат отменени. „
Протестът на 7-ми може да завърши с овации”, допълни той.

Междувременно работодателските организации реагираха остро на намеренията на правителството да увеличи вноската за пенсия. Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че управляващите са в паника и отстъпват пред уличния натиск. http://dnes.dir.bg

Борисов: Вдигаме осигуровките с 3% и готово

 


Сходни връзки

Вдигат осигурителната вноска с 3% от догодина | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вдигат осигурителната вноска с 3% от догодина
Автор: Anonymous да 2010-10-05 @ 21:31 EEST
Излязохме от кризата! Да живее министър Дянков, този пророк! Урааа! :-))))))))))

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди