изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:51 EEST
Намалиха присъди по делото за пожара във влака София - Кардам    
Ред и сигурност

Апелативният съд във Велико Търново оправда шафнера Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова по част от обвиненията



Апелативният съд във Велико Търново намали присъдите на двама от осъдените за пожара във влака София-Кардам през 2008 г., при който загинаха 9 души.

Шафнерът на влака Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова бяха осъдени през май 2010 г. на общо 20 г. затвор от Окръжния съд в Плевен.

Двамата бяха осъдени и да платят на всеки от близките на жертвите обезщетения от по 100 хил. лв., а бившият зам.-директор на БДЖ Георги Иванов бе оправдан.

Според мотивите на съда основната причина за допуснатите жертви е, че пътниците не са оповестени навреме за пожара и не е организирана евакуацията им. Ако това е било извършено от шафнера на вагона и от началник-влака, е можело да бъде предотвратена смъртта на пътниците, смята съдът.

Пред Апелативния съд прокуратурата, която обжалва решението на Окръжния съд, поиска на двамата осъдени да бъде наложено максималното наказание 15 години затвор и ефективна присъда за оправдания Иванов.

Апелативният съд обаче оправда Георгиев и Костадинова по част от обвинението в немарливо изпълнение на служебните задължения, заради което са загинали пътниците.

Присъдата на шафнера бе намалена от 12 на 8 години и шест месеца лишаване от свобода. От 8 на 5 години затвор е намалена присъдата на началник-влака.

Апелативният съд потвърждава присъдата в останалата й част с която двамата подсъдими, солидарно с БДЖ-"Пътнически превози" EOОД са осъдени да платят на близките на жертвите общо 1,9 млн. лв. за претърпени неимуществени щети.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

http://www.vesti.bg

"БИХ ДАРИЛА ПАРИТЕ НА УЧИЛИЩА. НЕ МОГА ДА КУПЯ НИЩО С КОСТИТЕ НА ДЕТЕТО СИ"

СТРАШНО Е, АКО ЗАГУБИМ ВЯРА В ИНСТИТУЦИИТЕ

 


Сходни връзки

Намалиха присъди по делото за пожара във влака София - Кардам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди