изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:38 EEST
Родилка на косъм заради 2700 лева. Болниците без пари след 15-о чисто    
ЗдравеКРАХ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: "След 15-о число сме на червено, ако искате операция, трябва да си купите марли, конци и упойка".

Това предупреждават докторите от няколко болници в страната, алармираха пациенти. сумите варират от 20 до 200 лв. Лечебниците карат пациентите или да си плащат консумативите, или да си ги набавят сами преди операция, тъй като парите не им достигат. От здравната каса отрекоха информацията, като уточниха, че пациентите сами трябва да си купуват консумативи, но не марли и конци, а при нужда стави, пейсмейкъри или пластмасови шини. Заради начина на заплащане обаче животът на 29-годишна родилка виси на косъм, тъй като жената няма 2700 лева, за да си купи пейсмейкър. "След раждането сърцето на пациентката се разшири и не може да се съкращава, затова й е нужен пейсмейкър", обясни за "Стандарт" д-р Светослав Йовев от университетска болница "Св. Екатерина". В конкретния случай здравната каса плаща 2400 лева, но апаратът, нужен на родилката, струва 5100 лева. Жената обаче е по майчинство и няма възможност да си плати уреда, коментираха още от болницата. И допълниха, че животът й виси на косъм, ако пейсмейкърът не бъде поставен. Доктори съобщиха още, че един и същ консуматив се предлага на различни цени от дистрибуторите на медицински продукти. Затова пък от здравното министерство са подготвили промени в закона за медицинските консумативи, като настояват те да имат фиксирани цени. "С помощта на депутати от ГЕРБ промените минаха на първо четене в здравната комисия. Целта ни е цените да са явни и достъпни за всички, затова ще ги публикуваме в сайта на министерството и агенцията по лекарствата", коментираха от ведомството на Стефан Константинов.
Румяна Милева
http://paper.standartnews.com

ГРАЖДАНСКО ОБСЪЖДАНЕ: МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ В ДОБРИЧ 

 


Сходни връзки

Родилка на косъм заради 2700 лева. Болниците без пари след 15-о чисто | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди