изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-26 @ 14:09 EET
Силен устрем към ... дъното    
Коментари

Има ли в България истински конкурси за раздаването на обществени поръчки и договори? А има ли наказания за нагласените търгове и всевъзможните злоупотреби? Как се харчат 20% от БВП на страната, анализира Ясен Бояджиев.Преди близо година няколко думи в доклада на Европейската комисия за България дадоха основание за неспирни хвалби - „силен устрем към реформи”. Разбира се, по-внимателният прочит показваше, че положителното в доклада се основава почти само на очаквания за бъдещето. Докато почти всичко, свързано с вече реално отчетени резултати, пораждаше критики. Най-директни и недвусмислени бяха те именно по отношение на обществените поръчки.

Констатирани бяха, например, „сериозни слабости при прилагането на законодателството” и установени нередности в 60% от случаите, за които е имало сигнали за нарушения.

„Устрем” може и да има...

Последният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция показва, че въпреки „устрема” положението не се е променило, а в някои отношения даже се е влошило. Делът на процедурите с нередности остава приблизително същия - 58 на сто от проверените. Броят на установените нарушения в тях обаче е с 18% по-голям. Отделно рязък скок на нарушенията има при обществените поръчки на министерствата.

Разбира се, не е изключено реалната картина да е още по-мрачна. Според Сметната палата, например, с нарушения са между 70 и 85% от провежданите обществени поръчки. Данните са донякъде относителни - зависи кой колко проверява.

В доклада си миналото лято Европейската комисия в прав текст посочи слабия контрол и ниските наказания и препоръча „деен подход за предотвратяване и контрол" и увеличаване на капацитета на компетентните органи. Година по-късно държавната финансова инспекция признава, че заради липса на достатъчно служители е успяла да провери едва 34% от получените сигнали. Какви ли щяха да са данните, ако бе проверила и останалите?

Да не говорим за пълната липса на превантивен контрол. Както и за наказанията и отговорността - ако въобще има някакви реални санкции за злоупотребата с парите на данъкоплатците, те обикновено се плащат пак от джоба на данъкоплатците.

Нагласените поръчки – необятно поле за „творчество”

Ако се съди по непрекъснатите оплаквания на бизнеса, няма промяна и при многобройните, широко ползвани, възможности за опорочаване на обществените поръчки. Дискриминационни условия с цел елиминиране на конкуренцията в полза на предварително определен победител, неяснота на критериите за оценка, раздробяване на поръчките, преговори вместо конкурси, свързани с възложителя изпълнители, анекси към договорите, завишаващи първоначалните дъмпингови цени на победителя, липса на публичност... Въобще, по думите на един от многобройните „опарили се” участници в подобни процедури, нагласените обществени поръчки са все така необятно поле за „творчество”.

Ако нещо се е променило, може би е в списъка на победителите в това фалшиво състезание. От „устрема към реформи” също може да се забогатее.

И със закон, и без закон...

Миналата година, вдъхновен от признанието за собствения си „устрем”, веднага след оповестяването на евродоклада премиерът каза, че „само в рамките на един месец забележките ще бъдат отстранени”. Минута по-късно уточни, че „до три месеца ще бъде направен нов закон за обществените поръчки, чрез който ще се отстранят посочените от Брюксел слабости”. Ден по-късно депутат от мнозинството доуточни, че нов закон ще има след 6 месеца.

И до днес обаче това не е станало. Говори се, че законът щял да бъде приет през август. Което едва ли е от значение, тъй като според специалистите подготвеният проект и без това с нищо не ограничава споменатото необятно поле за „творчество”.

И със закон, и без закон през август ще е минал и следващият доклад на Европейската комисия. Ще е минала и още една година в „устрем”, но без реформи. 

Автор: Ясен Боядживе, Редактор: А. Андреев

http://www.dw-world.de

Експерт: Управляващите умишлено вдигат цените

България - страната на празните приказки

Следващата житница на света – Източна Европа и Централна Азия

Палежът на партийния дом сложи началото на голямото замитане

САЩ са фалирали, твърди икономист

 


Сходни връзки

Силен устрем към ... дъното | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди