изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:26 EEST
ИГРИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА: Президентът попари обещанията за ниски лихви    
НовиниЛихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката, заяви президентът Росен Плевнелиев след първата си официална среща с Управителния съвет на БНБ. "Целта на срещата беше да направим необходимите комуникационни канали по всички нива между президентството и БНБ, за да може през 2012 г. - която е много важна за България, двете институции да работят заедно, да обменят идеи. По думите на президента "икономиката е в основата на всичко, тя е в основата на кредитирането, в основата на темата с лихвите", цитират го "Фокус" и БТА.

Въпросът за банковите лихви стана особено актуален през последните седмици. Вчера финансовият министър Дянков обяви, че министерството му е подготвило 3 законодателни мерки, които могат да доведат до по-ниски лихви и по-голяма прозрачност при определянето им. Банкери и експерти обаче коментираха, че тези мерки, макар че ще допринесат за повече прозрачност, едва ли ще понижат лихвите.

"Българската държава трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система, с която ние толкова се гордеем и която е предпоставка за по-изгодно кредитиране и съответно за ползи за хората. Правителството, президентството и БНБ трябва да използват капацитетите си за това страната да има качествена, работеща програма за развитие "България 2020", заяви още Плевнелиев.
"БНБ е най-старата и уважавана институция в тази държава. БНБ се ползва с изключителното доверие на президентската институция и двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм. България трябва да бъде стабилна и да надгражда тази стабилност", добави той.

Според него банковият сектор е стабилен и добре капитализиран.
"Банките в България имат двойно по-голяма ликвидност от средната в европейските банки. Регулаторът е силен, консервативен. Говорихме по важните приоритети за 2012 г., за да може банковият сектор да бъде ефективен и икономиката да върви напред", добави Плевнелиев.
Той дори не изключи възможността президентството да организира дискусия по идеите на финансовия министър.

"Идеята да се регулират по-добре малките кредити до 400 лв. от гледна точка на повече регулация, повече правила, за мен лично е добра, защото повече прозрачност означава повече права и по-голяма защита на интересите на хората. Всички останали идеи нека бъдат добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава президентската институция ще излезе със становище. Приветствам усилията на всички страни да търсят възможности", обобщи държавният глава.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви на свой ред, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 г. (тогава бе въведен валутният борд - бел. ред.) "Тогава политическата класа реши, че основният фактор, за който трябва да следи БНБ, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо, особено за малки икономики, каквато е нашата страна. Когато видим нещо на масата и ако бъдем поканени да си кажем мнението, ние ще бъдем едни добри партньори за обсъждане. Винаги има нещо за подобряване", коментира Искров. dir.bg

ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ: Американски банки ще върнат до 40 млрд. долара на собствениците на ипотеки    
По света Американските регулатори се готвят да обявят споразумение на обща стойност до $ 39.5 млрд., съобщи в. Finacial times, позовавайки се на свои източници. То ще засегне петте водещи банки, които са вършили системно злоупотреби със собствениците на ипотеки, като са ги товарили с по-големи вноски от договореното.

 


Сходни връзки

ИГРИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА: Президентът попари обещанията за ниски лихви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди