изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:55 EEST
Фирми на Гриша Ганчев въртели данъчни измами за милиони    
Ред и сигурностЗахар с тежки метали от района на Чернобил е трябвало да бъде пласирана на българския пазар. Плановете са били разкрити при акцията на ГДБОП и данъчните срещу организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъчни задължения, съобщиха от МВР.


Както Дартс нюз съобщи по-рано антимафиоти и служители на НАП започнаха мащабна проверка в офисите на захарния бос Гриша Ганчев. В официалната информация на МВР не се съобщават имена на фирми и лица, но вицепремиерът Симеон Дянков разкри в парламента, че засечените злоупотреби са в захарни фирми на известен бизнесмен от Северна България.

Разследваното търговско дружество е имало намерението да внесе първоначално около 25 тона захар от Чернобил. При пласирането щели да предоставят едната част от сертификата на стоката, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, търговците възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

При операцията на ГДБОП и НАП са претърсени 15 жилища и офиси в София и в страната, откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

Бизнесменът: Приветствам акцията


"Това е една нормална проверка", коментира пред БНР събственикът на "Литекс" Гриша Ганчев. Той допълни, че е съдействал за проверката на нерегламентирания бизнес и няколко пъти е алармирал в Министерството на финансите и НАП. "Ние сме потърпевши заради сивата икономика. ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софиийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП", каза пред "Дарик" бизнесменът.

„Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза Ганчев и допълни: „Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина", обясни Ганчев 

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършват единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 на ден, се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват един-два), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга. Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.
За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

На този етап в поделенията на МВР са задържани петима за срок от 24 часа. В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321, във връзка с чл. 255 от НК.
http://www.dartsnews.bg/

Синът на Гриша Ганчев е задържан

 


Сходни връзки

Фирми на Гриша Ганчев въртели данъчни измами за милиони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.41 секунди