изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:34 EEST
Турското Средиземноморие продължава да се разтърсва от земни трусове    
По светаРайонът на турското Средиземноморие продължава да се разтърсва от земни трусове. След земетресението в неделя, разлюляло курортното селище Фетхие от шеста степен по Рихтер, в понеделник земен трус магнитуд 4.4 разлюля селището Мугла край Мъртво море, както и селищата Симав, Кютахия.

От сеизмологичния център Кандилли в Истанбул съобщиха, че през последните 18 часа в този район са станала 203 вторични труса, предаде БНР. От една година насам се наблюдават активни тектонични движения в този район, който обхваща територия от около 5500 км, коментираха експертите.
Земните трусове са произлезли на около 7 км. дълбочина в морето по разлома, наричан Хеленик-Кипър, който според турски сеизмолози е най-активният в региона на източното Средиземноморие.

Трусовете са усетени осезателно в района на Кипър, Крит, Родос. Хиляди хора в курортните селища Фетхие, Мугла, Мармарис и др. прекараха нощта навън. Земетресението в неделя предизвика силна уплаха и голяма паника. Няма жертви, но около 60 души са потърсили лекарска помощ, всички са били с леки наранявания.

Някои са пострадали докато скачали от прозорците, каза кметът на Фетхие. Няма разрушения, но има доста повреди по сградите, особено там където има застроени етажи. Телевизионните камери показаха сцени от уплашени, паникьосани хора, очевидци твърдят, че са се люляли много силно.

Според сеизмолози, земетресенията в района на Фетхие и Мугла е възможно да въздействат и на други разломи, но до определени разстояния.
http://dnes.dir.bg
 
 


Сходни връзки

Турското Средиземноморие продължава да се разтърсва от земни трусове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди