изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:06 EEST
Посолството на САЩ не е поръчвало изследване за електорални нагласи    
Новини

Американското посолство не е поръчвало въпроси за електорални нагласи в България, заяви политологът Татяна Буруджиева по бТВ по повод скандалното изследване на Мира Радева, за което тя днес беше нападната от колегията.



Тя каза, че в отговора на посолството се посочва за поръчано изследване, но без тези въпроси. Когато имаш едни данни или ги оповестяваш или не, не може със седмици да бавиш, каза Буруджиева. Тя призова хората да гледат на социологията като сериозна наука. Буруджиева цитира пълния отговор, даден от посолството на САЩ: "Американските посолства по света поръчват социологически проучвания, за да добият по-добра представа за отношението на местните граждани към въпроси, отнасящи се до двустранното сътрудничество. Резултатите, които засягат електоралните нагласи не са част от проучването, поръчано от посолството".

Не смея да гадая как са се получили нещата, това е информацията, която дават, заяви Буруджиева. "Според мен има някакъв проблем с поръчителите на изследването, за да се появяват по този начин данните. Говорим за мистично изследване от социологическа гледна точка, такива неща не се представят", добави тя.

Според социоложката Румяна Бъчварова, доскоро н-к на кабинета на Бойко Борисов, историята с резултати от проучванията не е политически скандал. Крайно време е да спрем да говорим за социолозите, а за информация в общественото пространство, каза тя. Гражданите имат право да знаят какви са обществените нагласи. Право на партиите е да имат проучвания, да работят с тази информация, каза Бъчварова, която заяви, че не е виждала суровите данни, но че има голяма динамика в обществените нагласи.

Според нея динамиката в обществените настроения е толкова голяма през последния месец, че това би могло да даде отражение в данните на социологическите проучвания в зависимост от това в кой ден са направени. Възможно е да има големи различия в резултата, на изборите става ясно кой е познал, добави Бъчварова.

БГНЕС припомня, че социологът Кольо Колев днес постави колежката си Мира Радева начело на агенция ЕЖК – "Една жена каза", заради появило се в медии изследване на "американци и французи", което дава на ГЕРБ 30%, а на БСП – 16% в изборната битка.

Данните се разминаха тотално с тези, представени от българските експерти в областта през последните седмици. "Това е много смешно. Когато се публикуват изследвания, всеки социолог стои зад него с името си. Къде е тук, къде е агенцията?", попита Колев пред bTV по повод публикацията във вестник "Преса". По думите му нито американци, нито французи са изследвали на терен в България.

Според него подобни "опашати лъжи" често се появяват преди избори, а в конкретния случай в основата стои Мира Радева, която "обикаляла редакциите, за да каже, че има много тайно изследване, което не може да публикува, защото й е поръчано от американци".

"Не обвинявам Мира Радева, тя си е в правото да обикаля и да пуска слухове. Учудвам се на вестник "Преса", че е се е хванал на нейните лакардии. След като се стигна до ниво да си промени името на агенцията, никой не й вярва. Накрая потъна в абсолютна анонимност", каза още Кольо Колев.

Поискала право на отговор, Радева обясни, че "този неколегиален и възмутителен подход между социолози", визирайки изказването на Колев, я е накарал да не бърза с публикацията на данните. Тя допълни, че става въпрос за две паралелни проучвания, поръчани от чужди възложители, единият от които е "много известна фирма".

На обвиненията, че ходи по редакции, тя отговори, че е била "само в тази на вестник "Труд", който поръчал изследване на Колев, дало разминаващи се резултати. Там тя поискала да се извадят анкетните карти и базисната информация. "Като един професионалист, знам, че когато има подобни разлики, трябва да сравним методиките, да видим къде бъркаме – може да бъркам аз", призна вероятността Радева.Тя допълни, че има идея, по която работи, да се създаде една професионална комисия под формата на борд върху предизборните проучвания. /БГНЕС

Предизборният шок на БЛИЦ: ГЕРБ грабва 30%, БСП - 16

 

Предизборният шок на БЛИЦ: ГЕРБ грабва 30%, БСП - 16

 


Сходни връзки

Посолството на САЩ не е поръчвало изследване за електорални нагласи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди