изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:34 EEST
ЧУДОТО "АЛЕКСИЯ"    
Коледа„По-нагоре нямаше как”. Така определя отиващата си 2013 година Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител и хореограф-треньор на зонална танцова организация „Алексия”. „Всяка година се плаша и съм в стрес за това какво ще правим през следващата, как да се надскочи това ниво”, допълва тя. А за 2013-та говорят успехите, които пожъна добричката школа. Талантливите деца спечелиха 6 световни титли, едно второ и две трети места на световния танцов шампионат „Звездите в танца”  в Пореч, Хърватска, състезавайки се с над 4 000 танцьори от цял свят.
PN 173-13 27.12.2013 ДОБРИЧ: „По-нагоре нямаше как”. Така определя отиващата си 2013 година Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител и хореограф-треньор на зонална танцова организация „Алексия”. „Всяка година се плаша и съм в стрес за това какво ще правим през следващата, как да се надскочи това ниво”, допълва тя. А за 2013-та говорят успехите, които пожъна добричката школа. Талантливите деца спечелиха 6 световни титли, едно второ и две трети места на световния танцов шампионат „Звездите в танца”  в Пореч, Хърватска, състезавайки се с над 4 000 танцьори от цял свят.PN 172-13 27.12.2013 ДОБРИЧ: „По-нагоре нямаше как”. Така определя отиващата си 2013 година Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител и хореограф-треньор на зонална танцова организация „Алексия”. „Всяка година се плаша и съм в стрес за това какво ще правим през следващата, как да се надскочи това ниво”, допълва тя. А за 2013-та говорят успехите, които пожъна добричката школа. Талантливите деца спечелиха 6 световни титли, едно второ и две трети места на световния танцов шампионат „Звездите в танца” в Пореч, Хърватска, състезавайки се с над 4 000 танцьори от цял свят.PN 171-13 27.12.2013 ДОБРИЧ: „По-нагоре нямаше как”. Така определя отиващата си 2013 година Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител и хореограф-треньор на зонална танцова организация „Алексия”. „Всяка година се плаша и съм в стрес за това какво ще правим през следващата, как да се надскочи това ниво”, допълва тя. А за 2013-та говорят успехите, които пожъна добричката школа. Талантливите деца спечелиха 6 световни титли, едно второ и две трети места на световния танцов шампионат „Звездите в танца” в Пореч, Хърватска, състезавайки се с над 4 000 танцьори от цял свят.PN 170-13 27.12.2013 ДОБРИЧ: „По-нагоре нямаше как”. Така определя отиващата си 2013 година Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител и хореограф-треньор на зонална танцова организация „Алексия”. „Всяка година се плаша и съм в стрес за това какво ще правим през следващата, как да се надскочи това ниво”, допълва тя. А за 2013-та говорят успехите, които пожъна добричката школа. Талантливите деца спечелиха 6 световни титли, едно второ и две трети места на световния танцов шампионат „Звездите в танца” в Пореч, Хърватска, състезавайки се с над 4 000 танцьори от цял свят.

При участието си в световната купа „Денс фес” в Нови сад, Сърбия, четирите солистки на „Алексия” грабнаха пет златни медала. В рамките на България „Алексия” взе участие в Държавното първенство /Пловдив/, Национална танцова спартакиада /Велико Търново/ и Международна танцова олимпиада /Созопол/. 140-те деца-танцьори спечелиха три купи „Гран при” и над 20 първи места… Годината бе успешна, защото имаме и рекорд по брой записвания на деца, допълва ръководителката на школата. Тя изказва благодарност на екипа си за помощта, която получава. „При нас всяко детенце е най-важното. Не просто е важно, а най-важното. Успяваме да работим по начин, по който да няма нито една резерва”, обяснява Севдалина Мавродиева-Нейкова.

„Най-големият успех е, че стъпих в Хърватска с големи формации. Неколкократно сме ставали световни шампиони, но досега със солисти и малки групи. За мен беше една голяма мечта да отида с най-големите си танци и за мое щастие точно във формациите са три от първите места”. Това разказва Севдалина Мавродиева-Нейкова за участието на „Алексия” в световния шампионат „Звездите в танца”. И допълва, че за първи път на България е позволено да се представи на галаконцерта, където участват най-големите сили. „Нищо не изпитах… Това е най-голямата загадка за мен…” Така отговаря на въпроса ръководителката на добричката школа какво е било първото чувство, когато е разбрала за невероятните награди на възпитаниците си. „Децата плачеха, радваха се, носеха купа след купа… Участваха над 4 000 танцьори… И като си видиш своите деца - 50, като игла в купа сено…., а всички отличени… Това е  един голям печат за качество и само може да ни радва”, споделя емоциите от големия успех от голямата надпревара Севдалина Мавродиева-Нейкова.

Кое прави децата на „Алексия” толкова успешни – е логичният въпрос, който отправяме към ръководителката. „Най-важното са характерите. Години наред аз съм се мъчила да работя с телата на децата, но през последните години моята работа се насочва повече към характерите им, към тяхното каляване”, обяснява Севдалина Мавродиева-Нейкова. По думите й, за да се стигне до това съвършенство не е достатъчно да си само талантлив, трябва да притежаваш характер, за да бъдеш шампион. И дава за пример Ана-Мария Бонева – първата голяма шампионка на „Алексия”, шампион на България, първата финалистка на световен шампионат през 2006-а. Тя рухна на следваща година и прекрати състезателната си дейност, обяснява ръководителката. И допълва: „С годините наблягам на това – да могат да издържат на напрежението. Защото те ежегодно се сблъскват с много добри танцьори, с конкуренция от цял свят. Трябва да приемат всичко и да се справят”.

Три големи плана за 2014-а, когато се навършват 20 години от създаването на „Алексия”, има Севдалина Мавродиева-Нейкова. Добричката школа организира отворен шампионат „Данс купа Албена”. Той ще се проведе на 19 юни, домакини ще са „Алексия”, Добрич и Албена. Покани са разпратени навсякъде по света, вече има и отзиви. Участниците в шампионата ще мерят сили в различни видове танци - съвременни, характерни, акробатик денс, шоу денс, хип-хоп, стийт денс, фолклорни… През следващата година Севдалина Мавродиева-Нейкова ще направи мюзикъла „Царят лъв” съвместно с ДТ „Йордан Йовков”. С режисурата му тя се дипломира като магистър, оценката е шестица. С този проект искам да покажа на децата пътя към голямата сцена, към театралното изкуство, споделя ръководителката на „Алексия”. Премиерата на „Царят лъв” вероятно ще е през май. Паралелно с това по повод 20-тата годишнина от създаването на школата за 1 юни ще се проведе огромен детски празник. В него ще бъдат представени 20 хореографии, характерни за творчеството на Севдалина Мавродиева-Нейкова.  

Успешната 2013-а приключи за „Алексия” по най-успешния начин – с два големи концерта, донесли изключителни емоции за децата, участвали в него. А те бяха почти 400 – от пет детски градини и от школата. Джуджетата на Дядо Коледа се бяха постарали всички да получат еднакви подаръци - тениски с надпис "Алексия".

Искам да кажа за един абсолютен прецедент, за нещо ново, което се случва в нашия град, споделя Севдалина Мавродиева-Нейкова. „От години има „Алексия”, от години имаме титли, имаме шампиони. Новото, което наблюдавам в рамките на 2-3 години, е че имаме невероятен родителски актив. Не казвам, че досега е нямало грижа за децата, но в момента тя е много голяма. Това са едни много обгрижващи хора, много ангажирани спрямо дейността на децата си и тяхното хоби. По този начин децата се чувстват по-обичани, по-подкрепени и нещата се случват дори и в моята работа по-добре”, обяснява тя. По повод Коледните и Новогодишни празници Севдалина Мавродиева-Нейкова пожелава на родителите: „Повече да се усмихват, колкото и да им е трудно. Защото децата изобщо не бива да знаят какво ни е на нас в главите, не трябва да ни личи”. А на своите талантливи възпитаници желае – да са винаги такива, каквито са сега. „Защото са перфектни! От всякаква гледна точка. Те са дисциплинирани, възпитани, едни чудесни деца!”, категорична е ръководителката. НДТ


ЧАРОВНИЦИТЕ НА ДОБРУДЖА: НАНСИ ГЕОРГИЕВА: ЗА МЕН ТАНЦЪТ Е НАЧИН НА ЖИВОТ

   

 


Сходни връзки

ЧУДОТО "АЛЕКСИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди