изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:15 EEST
ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ:Генералният щаб на Русия: Продължаваме да мачкаме терористите в Сирия, рано е да се говори за победа (ВИДЕО)    
НовиниSyria map Карта на СирияНачалникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Руската Федерация генерал полковник Андрей Картаполов обяви днес на брифинг, че самолетите на ВКС на Русия са извършили почти 1400 полета и са унищожили 1600 обекта на терористите от "Ислямска държава" в Сирия, предаде РИА Новости. "Измина месец от началото на действията на руската авиогрупа и дойде време да отчетем какво е свършено - самолетите осъществиха 1391 бойни полета и унищожиха 1623 обекта на терористите", каза Картаполов.

Сред унищожените обекти са 249 пункта за управление, 51 лагера за подготовка на терористи, 35 завода и работилници, 131 склада за боеприпаси, 371 опорни пунктове и 786 полеви лагери. 

"Да се говори за пълна победа над терористите обаче все още е рано. Независимо от значителните загуби и масовото дезертьорство, на редица направления джихадистите продължават да оказват съпротива на правителствените войски. Опитите им за контраатаки обаче са пресечени", обясни Картаполов. 

Той подчерта, че армията на Сирия е свела до минимум използването на артилерия и авиация, за да съхрани инфраструктурата на окупираните от терористите населени места.

Високопоставени източници разкриват за прелом в позицията на Обама за незабавен отказ на Башар от властта

Президентът на САЩ Барак Обама е готов да се откаже от твърдото си искане Башар ал Асад да сдаде властта, за да се стигне до решаване на политическата криза в Сирия. Това съобщиха високопоставени източници от US правителството пред в. „Уолстрийт джърнъл“. Държавният секретар Джон Кери обаче е бил натоварен да поиска конкретни срокове за промяна на властовия връх в близкоизточната държава след всестранно прекратяване на огъня.„Много ще е трудно, не съм оптимист“, заяви Кери преди завършилите във Виена преговори за Сирия с колегите му от Русия, Иран, Саудитска Арабия, Турция, Китай и още 11 европейски и арабски държави. Трудностите пред US дипломат №1, от една страна, се олицетворяват от подкрепата на Москва и Техеран за Асад, а от друга – от настояванията на Анкара и Рияд диктаторът да бъде свален.

Иран също е готов на отстъпки, цитира Ройтерс неназовани източници от Виена. Ставало дума за 6-месеца преходен период, след които съдбата на диктатора да се реши на избори.

„Или той ще си отиде в рамките на политически преход, или ще бъде махнат със сила“, заяви Адел ал Джубейр, външният министър на иранския враг №1 в региона - Саудитска Арабия. Той и руският му колега Сергей Лавров си разменили списък с опозиционери, които можели да участват в преговори с режима.

Многостранната среща за Сирия във Виена ще бъде продължена след две седмици. Това съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от "Франс прес".

"Засегнахме всички теми, включително най-трудните. Имаме различия, но и напреднахме достатъчно, за да се съберем отново в същата конфигурация след две седмици", разкри Фабиюс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини също посочи, че е била намерена обща позиция за продължаване на преговорите.

Пробив на многостранните преговори за уреждане на кризата в Сирия днес не е имало, обяви от своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след приключване на разговорите.

Дипломат номер едно на Германия определи разговорите във Виена като открити и конструктивни и каза, че положителната им страна е била това, че важни регионални играчи са успели да седнат на една маса с САЩ, Русия и ЕС.

Участниците в срещата във Виена са се съгласили, че в Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН, посочи още Щайнмайер.

В идните дни трябвало да се постигне примирие в Сирия, било то и локално. Всички участници в преговорите днес се съгласиха, че е необходим политически процес в Сирия под егидата на ООН, изтъкна първият дипломат на Германия.

В следващите месеци трябва да се създаде преходно правителство и да се проведат избори под наблюдението на ООН с последваща конституционна реформа. Голяма част от работата предстои да бъде свършена, но тя може да започне, посочи Щайнмайер.

Външният министър на Германия добави, че участниците в срещата във Виена за Сирия са съгласували документ за стъпките за уреждане на сирийската криза, който скоро ще придобие публичност.  http://www.blitz.bg

Първи коментари след днешната международна среща във Виена: има сближаване на позициите по много въпроси, но не и относно Башар Асад (ОБЗОР)


Дипломати от около 15 страни днес проведоха среща във Виена в търсене на политическо решение за четиригодишната война в Сирия. За първи път в разговорите е поканен да участва и външният министър на Иран, който заедно с Русия е твърд съюзник на режима на сирийския президент Башар Асад. В разговорите участват още дипломатите на Египет, Ирак, Саудитска Арабия, Ливан и Турция, както и специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура. След продължили повече от седем часа разговори, преговарящите излязоха със своите първи коментари. Отбелязва се сближаване по редица въпроси, но този за съдбата на президента са Сирия Башар Асад остава засега нерешим.
„Достигнахме до определен прогрес по някои точни: преходният политически процес, изборите и бъдещата конституция на Сирия. Но пълно съгласие няма. След две седмици отново ще се съберем в този състав“, каза външният министър на Франция Лоран Фабиюс. „Асад е главният виновник за сирийската трагедия. Той не може да е част от бъдещия политически проект на Сирия“, добави той.
Пробив нямаше. Срещата премина тежко. Важните регионални играчи, Русия, САЩ и ЕС успяха да седнат на една маса, но нямаше пробив, но такъв и не се очакваше“, смята външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Според него „дискусията бе открита и конструктивна – по редица позиции се получи разбиране“. „Всички участници на преговорите се съгласиха на политически процес в Сирия под егидата на ООН“, каза германският външен министър. „В следващите месеци може да бъде създадено преходно правителство и да се проведат избори под наблюдението на ООН и последвали конституционни реформи. Имаме още много работа пред нас, но сега тя поне може да започне“, конкретизира Щайнмайер. „Не очакваме да намерим взаимно разбиране за бъдещето на президента на Сирия Башар Асад“, каза той в заключение.
„Съгласни сме, че Сирия трябва да остане единна, а урегулирането на конфликта трябва да се достигне с политически средства“, каза външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр. Според него разногласията на преговорите във Виена са били най-вече за съдбата на президента на Сирия Башар Асад и военното присъствие на Иран и други държави в Сирия.
„Вашингтон продължава да вярва, че слизането на Асад от власт ще изглади пътя към приключването на сирийската гражданска война и към победата над „Ислямска държава“, каза държавният секретар на САЩ Кери. „Външните министри на Русия и на Иран Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф не бяха съгласни, но ние ще продължим да работим заедно в името на политическото урегулиране на ситуацията в Сирия“, добави той. „Позицията ни остава неизменна: Асад няма бъдеще в Сирия“, каза Кери, добавяйки, че разногласията не трябва да пречат на движението към политическото урегулиране. „Искам да кажа също, че смятаме, че за победата над тероризма, не е нужен съюз с Асад“, каза той.
„Сред нас, участниците на международната среща във Виена, няма съгласие по отношение как да се реши съдбата на Башар Асад. Русия е убедена, че този въпрос трябва да бъде решен от самите сирийци в контекста на политическия процес в страната“, каза външният министър на Русия Сергей Лавров. „Русия неизменно се застъпва за това борбата с тероризма да се води на основата на международното право, което предполага провеждането на военни операции единствено при съгласие със съответното правителство или на основата на решение на Съвета за сигурност на ООН“, отбеляза Лавров. „Нашата позиция по този въпрос е неизменна“, подчерта той.  http://www.focus-news.net

ПОСЛЕДНИТЕ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ИДИЛ
  1. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: САЩ убиха германския рапър „Десо Дог“, присъединил се към „Ислямска държава“
  2. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Отряд командоси на ИД, обучени от US-инструктори, се предадоха в плен
  3. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: Разведките докладват: Самолети от Турция спасяват 500 екстремисти от ударите в Сирия
  4. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Daily Mail: В Сирия е унищожен лидер на групировката „Джебат ал-Нусра“
  5. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Племе, за чиято жестокост се носят легенди, премина на страната на Асад в борбата с ИД
  6. Експерт разкри сензационно: Защо "Ислямска държава" има възход? Кои са бойците й? Ще има ли нова световна война?
  7. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: Иракското разузнаване: „Ислямска държава“ печели по 50 милиона долара месечно в Турци
  8. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: САЩ, Турция и Саудитска Арабия не се разбраха с Русия за Асад
  9. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Al Arabiya: Чеченците се готвят за нахлуване в Сирия!
  10. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: ИД примамва бойци със 72 девици на небето и сексуален джихад на Земята!
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ:Генералният щаб на Русия: Продължаваме да мачкаме терористите в Сирия, рано е да се говори за победа (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди