изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 17:07 EEST
КРИЗА Е: Висши служители взимали по 9000 лева бонуси    
Политика   СДС поиска веднага да бъде освободено ръководството на агенция \"Пътна инфраструктура\" заради сериозни нарушения в управлението й. Ръководството на агенцията раздава месечно по 300 000 лева бонуси на около 130 служители в централата на агенцията, алармираха сините, съобщи БТА. Отделни висши служители са получавали бонуси от почти 9000 лева, заяви депутатът Ваньо Шарков. В правния отдел над 20 служители взимали допълнително по 5000 лв. на месец над заплатата си.

Бонусите са за награди, нощен труд, извънреден труд и участие в комисии. \"Това се случва, при условие, че през тази година в България няма да има коледни добавки към пенсиите и заплатите, като премиерът се оправдава, че парите отиват за инфраструктура\", заявиха от СДС.

Има данни за безобразия в такива размери, че оставането на ръководството може да дискредитира цялото правителство, заяви депутатът Ваньо Шарков, цитиран от в. \"Дневник\".

Преди време сините се възмутиха, че в \"Пътна инфраструктура\" до август са изплатили около 1,5 млн. лв. като допълнителни възнаграждения на служители. Сумите не били планирани в бюджета на агенцията и върху тях не са платени осигуровки.
В началото на декември пък инж. Лазар Лазаров от Управителния съвет на АПИ се изсмя на информацията, че над 14 шефове ще си раздават премии над 20 000 лв. в края на годината.

Днес СДС обвини агенцията и че е виновна за незаконно строителство от страна на изпълнителите на магистрала \"Тракия\", за бездействие по промените в проектите за изграждане на шест съоръжения, както и за системно нарушаване на българското законодателство. Ставало въпрос за 3 надлеза и 3 моста, разрешения за строителството на които били издадени след започване на строежа, а някои дори след завършването им.

От СДС предупреждават, че тези нарушения излагат на риск финансирането на магистралата с европейски средства и накрая всичко ще бъде платено от българския данъкоплатец.

Цялата информация за заплатите и бонусите на ръководството на агенцията ще бъде качена в интернет на страницата на МРРБ, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
Директорите в агенцията получават заплата от 1500 лева и бонус, който може да е най-много три пъти размера на заплатата или до 6000 лева на месец, но те не вземат толкова, каза Плевнелиев, без да уточнява какви са точните месечни възнаграждения.

Плевнелиев бе категоричен, че проблемите със съоръженията на магистрала \"Тракия\" вече са решени.

Председателят на УС на „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов отхвърли по-късно твърденията на сините за големите коледни бонуси. На специална пресконференция той обясни, че основната заплата на тримата членове на Управителния съвет на АПИ е 1500 лв., предаде „Фокус”. С надбавката за трудовия стаж си заплата на Йотов е 1800 лв.

Той уточни, че е получил 8910 лв. бонуси, но за десет месеца - т.е. по около 800 лв. на месец. Същото се отнася и за другите членове на УС.

12 млн. лв. е сумата, предвидена за работна заплата в агенцията за тази година. Досега са изплатени малко повече от 10 млн. лв. на 1678 служители. Средната работна заплата до 30 октомври е 657 лв., а за централата администрация от 341 служители средната заплата е 819 лв.
„Не искаме да влизаме в интриги и политика, ние се стремим да си вършим работата в областта на пътната инфраструктура”, каза Йотов. Заплатите в агенцията били едни най-ниски за такива държавна структура.

Дават пари за пътища, не за добавки за пенсионери

Бедни са 1.6 милиона българи, едва 8% се имат за богати

 


Сходни връзки

КРИЗА Е: Висши служители взимали по 9000 лева бонуси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди