изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 12:54 EEST
СЕРИОЗНО ПРИСЪСТВИЕ НА СОРТОВЕ НА ДЗИ В ТУРЦИЯ    
Земеделие

Пет сорта пшеница на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево вече са признати в Турция, съобщи директорът на научния институт доц. Д-р Иван Киряков. Там признати са вече сортовете Енола, Милена, Аглика, а сега Галатея и Ивета. Към тях има голям интерес и те продължават да се търсят, обясни той. Основна предпоставка за това е, че добруджанските пшеници в суровия климат на Добруджа дават много добри резултати в Турция, дори по-добри отколкото у нас. Докато европейските сортове изискват повече влага, повече пръскане.



През миналата година в Турция са били реализирани 30-40 тона семена от сорта Енола, още толкова от Аглика и Милена. През тази година заявките от Турция само за Енола са за 170 тона, но институтът може да осигури не повече от 60 това. Още толкова ще реализира от Аглика и Милена, както и по 11 тона от  новопризнатите Галатея и Ивета. Общо около  200 тона семена на Добруджанския земеделски институт тази година ще бъдат засети в Турция. Информацията за добивите, които фермерите там получават от нашите сортове пшеница, са за 700кг/дка от Енола и Аглика. Освен това, нашите пшеници са търсени и поради добрите показатели за протеини и добив мокър глутен, на които в Турция много се държи през последните години.

Признание за Добруджанския земеделски институт е, че за първи път в Турция се случва едновременно да бъдат признати три сорта на една и съща фирма. Сега турските партньори на института имат намерение да вземат сортове тритикале, леща, нахут за изпитване там. Една от причините за успешното присъствие на родните сортове там е и законодателството в Турция по отношение на защитата на сортовете. Авторските права са много добре защитени.

За новата есенна кампания институтът предлага 14 сорта пшеница, от хубава - по-хубава, уверява ръководството му. Предлагат се и новите сортове. Заготвени са 2500 тона семена. „Мисля, че ще удовлетворим желанието на нашите клиенти по отношение на всички сортове, с изключение на Енола”, обясни доц. д-р Киряков. Причината е, че площите, на които е бил засят сортът Енола са били малко. Предвижда се за следващата година те да се увеличат. Цената е 790 лева за тон, без ДДС за базови семена при 730 лева през м.г.

За определянето на цената значение е имало решението на Селскостопанска академия за определяне на защитни цени от 760 лева за тон за базови семена. Ръководството на института е решило,че цената трябва да е над тези 760 лева, но да не се преминава психологическата граница от 800 лева за тон. „Ние сме държавен институт и това е начин държавата да подкрепи земеделските производители”, обясни доц. Д-р Киряков. НДТ  

 

СИБИРСКИ УЧЕНИ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ НАШИТЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ ХИБРИДИ

 


Сходни връзки

СЕРИОЗНО ПРИСЪСТВИЕ НА СОРТОВЕ НА ДЗИ В ТУРЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди