изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-28 @ 22:45 EEST
ОТ ЯПОНИЯ, ДО САЩ И ОТ ЮЖНА АМЕРИКА ДО АФРИКА ГЛЕДАТ КАВАРНА    
Интервюта Ден преди да бъде даден официалния старт на Световното първенство по полумаратон в Каварна пред НДТ кметът на най-известната община в страната Цонко Цонев сподели, че успехът се дължи на добра работа

- Г-н Цонев, след като популяризирахте Каварна чрез рок фестивала, който вече е визитка на града и общината, сега постигнахте нов успех - организация и провеждане на световно първенство. Състезание от такъв ранг не е провеждано дори в столицата. Каква е цената на успеха?

- Цената на този успех е резултатът от добрата ни работа за последните 4 години. Трасето ни е лицензирано, показахме, че можем да организираме и да провеждаме състезания от голям ранг. Бяхме домакини на националната надпревара по полумаратон и международно състезание, представители на световната лекоатлетическа федерация дойдоха, видяха и лицензираха трасето ни, което е признание за добрата ни работа. Успехът се дължи още и на добрата работа на ръководителя на българската атлетика Добри Карамаринов и достойното представяне на кандидатурата на Каварна в Киев, където спечелихме домакинството. Това нарежда Каварна наред с големи градове в света като Рио Де Жанейро, които на са били домакини на надпреварата през 2008 г. на плажа Копа Кабана. След Каварна състезанието ще бъде в Копенхаген. Радвам се, че успяхме, защото спортна надпревара от този мащаб се провежда за пръв път у нас и на Балканите. В Каварна идват над 500 души от цял свят - състезатели, техните треньори и щабове. Самото състезание ще бъде гледано от 500 млн. души в света - от Япония до САЩ, от Южна Америка до Африка. Смятам, че това е една добра реклама за България и Каварна.

- Една такава световна проява носи освен ангажименти и положителен ефект за домакина. Какъв е икономическият ефект за Каварна?

- Безспорно това е така. В момента туристическата ни база е пълна и на практика бизнесът се радва на удължен сезон. Благодарение на състезанието има ангажираност и на хотелите и в съседната община Балчик. С това, както и с рок фестивала и поредното ни признание - имам предвид включването на Болата в списъка с най-красивите заливи на света, ние правим една чудесна реклама на страната и общината. Развиваме културата от години - общината вече 9 години финансира археологическите разкопки на Калиакра. Затова очаквам и догодина да има добър икономически ефект и да привлечем повече туристи. Тази година общината се радва на добър туристически сезон, като имаме ръст на нощувките и посещенията спрямо миналата година. Смятам, че чрез култура и спорт успяхме да поставим Каварна на картата на света.

- Балчик обяви, че ще иска домакинството на Балканското първенство по спортно ходене. Ще подкрепите ли съседната община?

- Да, ще им окажем морална подкрепа. Това, според мен е правилният път и се радвам, че Каварна може да бъде пример за много общини у нас.

КЕНИЙКА БРАНИ МЕДАЛ В КАВАРНА

179 атлети стартират на СП в Каварна

Призьори поделят $245 000 на СП в Каварна

Ивет Лалова бяга със Стефка Костадинова на СП в Каварна



 


Сходни връзки

ОТ ЯПОНИЯ, ДО САЩ И ОТ ЮЖНА АМЕРИКА ДО АФРИКА ГЛЕДАТ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди