изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 09:36 EEST
ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ
Автор: Anonymous да 2010-06-21 @ 15:05 EEST

 

КОРУПЦИЯ В ГАЗОВИЯТ БИЗНЕС ЗАСЯГА ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ

 

 

    Президентът Антонио Нонино и Изпълнителният директор Даниеле Романело на общинската фирма „АМГА Азиенда Мултисервици” С.п.А-Удине, Италия, собственик на 99.99% от капитала на газоразпределителната компания Черноморска технологична компания АД – гр.Варна (ЧТК АД), която държи лицензиите за газификация на градовете от Ябланица до Варна, са подкупили Зам.министър Нина Радева, за да ползват политическото й влияние в полза на дейността на фирмата.

Г-жа Нина Радева е била в периода от 2005 г. до 2009г. Заместник-министър на Министерството на икономиката и енергетиката, както и Председател на парламентарната комисия за бюджет и финанси на 39- то Народно събрание.

ЧТК АД, чиято дейност е в областта на енергетиката и е пряко свързана с ресора на управление на г-жа Радева, ефективно се е възползвала от нейните услуги, срещу което съпруга й- г-н Йордан Радев е бил назначен от началото на 2007 г. за Председател на Съвета на директорите на ЧТК АД с годишна заплата от 240 000 лева. Тази заплата е  по-голяма от заплатите на всички оперативни служители и мениджмънтското управление на фирмата взети заедно  тогава.

Трябва да е ясно, че тези суми, естествено, се заплащат от крайните потребители на природен газ.

Г-н Радев  скоро преди назначаването му в ЧТК АД е бил изгонен като директор на Пловдивския панаир и и е нямал никакъв опит, знания и образование в сферата на енергетиката, нито пък някога се е занимавал с подобен бизнес и дейност.

 

Инспектората на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е установил истинността на фактите и обстоятелствата и е направил обоснован извод за наличие на политическа корупция. На свой ред Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на 41-то Народно събрание е уведомила Върховната касационна прокуратура за резултата от проверката и е поискала прокурорските органи да извършат проверка. Органните на МВР от своя страна по преписка №76 е извършило проверка и е приело верността на данните за основателни и продължава работа със специални способи. Тази информация е отразена  в доклада на парламентарната комисия от 10.06.2010 г., публикуван в официалната интернет страница на Народното събрание (www.parliament.bg).

  Факта че най-високопоставените институции са потвърдили ползването политическа корупция при  осъществяване дейността на газоразпределителното дружество показва колко дълбоко същата е навлязла и в този сектор на енергетиката.

В какво се е изразявала ползата на фирмата от плащането на сумата, надхвърляща седемстотин хиляди лева последните три години, давана на г-н Радев, респективно на съпругата му:

- промяна на бизнес плановете и от там сроковете за реализиране на задължителните инвестиции, с което са оставени повече от 10 български общини без природен газ;

- повишаване на цените за разпределение и присъединяване на ЧТК АД на два пъти в рамките на година и половина, с което цените  са увеличени  средно от 50 до 100% за различните групи консуматори;

- упражнено е влияние  и чрез фалшифициране на документи за назначаване на фиктивен независим надзор, подмяна на актове за строителство с цел узаконяване на изградените от компанията газопроводи;

-   съзнателно са пренебрегвани всички изисквания на нормативната уредба, регламентиращи изпълнението на лицензионната за ЧТК АД дейност (напр. на средствата за търговско измерване (разходомерите) липсва регулярен метрологичен контрол, най-вероятно за да бъдат манипулирани показанията им в ущърб на потребителите);

- манипулирани са финансовите резултати на фирмата, като същата сама си е възлагала строителството и експлоатацията на газопроводната мрежа чрез собствено дъщерно дружество, като има съмнения, че голяма част от текущите разходи на фирмата са прехвърляни в същото дъщерното й дружество за да бъдат отчитани под формата на реализирани инвестиции. Целта на ЧТК АД е била използването на „сериозен” аргумент пред регулаторния орган- ДКЕВР с исканията си за по-високи цени;

- предоставяни са кредити от компанията-майка на значително по-високи от пазарните нива лихви. Аналогично е постъпвано и при използването на услуги и софтуерни продукти  от свързани с „АМГА Азиенда Мултисервици” С.п.А-Удине, Италия фирми на цени многократно надвишаващи пазарните.

С всичко това, българската фирма ЧТК АД е източвана със значителни средства от мажоритарния си собственик-дружеството от Община Удине, в която живеят около  70 000 жители за сметка на  крайните клиенти от градовете Плевен,  Луковит, Търговище, Шумен, Каспичан, Провадия, Дългопол, Вълчи дол, Белослав, Аксаково и Добрич.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди