изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:23 EEST
СИБИРСКИ СТУД. ДЕЦАТА УЧАТ С НАМАЛЕНИ ЧАСОВЕ. БЕЗДОМНИЦИ СТОЯТ ПО ПЕЙКИТЕ В БОЛНИЦАТА    
Новини Сибирски студ скова Добруджа и днес метеоролозите отчетоха рекордно ниска температура в Шабла. По данни на ръководителя на метеостанцията в Добрич Тодор Костадинов в най-източната община е измерена минус 12.2 градуса, като досега живакът в Шабла е падал до минус 11.5 градуса, каза Костадинов. По същото време на нос Калиакра температурата е била вчера минус 12.6 градуса, а в Добрич - минус 16 градуса. Костадинов добави, че най-студен 30 януари в Добрич е бил 1909 г. - минус 18.5 градуса. За вторник се очаква температурата в Добрич да е минус 17, а на места в областта и до минус 20 градуса, добави Костадинов.

 Статистиката на метеостанцията показва, че най-студен последния ден на януари е бил през 1987 г., когато живакът е показал минус 26.6 градуса.

Заради студа от утре до края на седмицата всички училища в Добрич ще започват занятия след 8 часа, като всеки директор определя сам началото на учебния процес, каза ръководителят на отдел "Образование" в Добрич Нейчо Нейчев. "Часовете и в първа и във втора смяна, ще бъдат по 30 минути, като няма да има голямо междучасие. Единствено до края на седмицата няма да учат учениците от ОУ "Отец Паисий", защото там има повреда в котела и няма парно в училището" - добави Нейчев. От пресслужбата на община Каварна съобщиха, че заради ниските температури от днес до 3 февруари включително общинските училища в община Каварна и ПЗГ "Кл. Арк. Тимирязев" ще са също с намалени учебни часове, като началото на учебните занятия ще е в 8.30 часа. В толкова ще започват училище и в община Шабла, съобщи началникът на образователния инспекторат Петър Петров. Той добави, че е направена организация за по-ранното извозване на учениците от община Добричка, за да могат да се прибират децата по светло. Петров добави, че правомощия са дадени на директорите на училища и в останалите общини.

През уикенда линейки са закарали в Спешното отделение на болницата бездомници, на които лекари от отделението са оказали помощ, съобщи директорът на МБАЛ - Добрич, д-р Мариян Ананиев. За поредна година липсата на приют в града е проблем, посочва д-р Ананиев, защото след като им бъдат оказани помощ и се постоплят, на практика хората, останали по една или друга причина без дом няма къде да отидат и стоят по пейките в болницата, добави д-р Ананиев. Зам.-кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева ни увери, че е направена координация и хората са настанени временно в приюта към храм "Света Троица". Там подслон в момента са намерили и самотни майки с едно и две деца, добави отец Стоян Иванов. От пресцентъра на областна администрация съобщиха, че губернаторът Желязко Желязков е разпоредил предприемане на мерки за осигуряване на населението в зимни условия. Нарочното му писмо до кметовете на 8-те общини в областта е указано още, че трябва да се обходят самотно живеещите и възрастни хора, да се осигури подслон на бездомните в населените места. В края на миналата седмица служители на пожарната и Гражданска защита извлякоха десетки закъсали автомобили в преспите.

 

СЕМЕЙСТВО ОТ БЪЛГАРЕВО НОЩУВА В ПОЖАРНАТА В АЛБЕНА

Младо семейство от Българево е било приютено в четвъртък миналата седмица след 17 часа в пожарната в Албена, като двама мъже, жена и дете са пренощували при огнеборците, съобщи началникът на областната структура на пожарникарите в Добрич комисар Димчо Симеонов. “Петимата се прибирали с колата си от Варна към Българево и не успели да изпреварят времето. Автомобилът им закъсал на кръговото движение в близост до курорта, обадили се за помощ и колегите от Албена са ги извадили от преспите, като са останали да пренощуват при тях” – разказа Симеонов. Той добави още, че огнеборците се опитали да поправят колата на българевци и през нощта зареждали акумулатора им. От кмета на Българево разбрахме, че става дума за младо семейство – рибари от селото Александър, Росица и синът им -12-годишният Милен. С тях пътувал и братът на Александър – Васил. В ранния следобед в петък Георгиев съобщи, че благополучно е успял да прибере семейството в дома им в Българево. "Жената е била оперирана във Варна и всъщност съпругът й заедно със сина им и брат си е тръгнал да я прибере от болница след изписването. Колата им е била оборудвана с вериги и всичко нужно за пътуване в зимни условия, но до Албена е отказало заради някаква повреда динамото. Така се е стигнало до обаждането и помощта от пожарникарите, които са ги приютили. Успях да ги доведа. Вече са си вкъщи. Всичко е наред. Състоянието на жената, която е след операция е добро" - разказа Георгиев. Пред кмета Александър споделил, че ги забавили в болницата при оформяне на документите по изписването и така зимният капан ги хванал. Докато отворят границата с Румъния 3 автобуса и 2 микробуса с румънски и руски туристи са нощували в хотел в Шабла, каза Симеонов. С отварянето на границата туристите благополучно са напуснали страната ни. 4-часов кошмар са преживели на гара Север в Добрич пътниците на пътническия влак от Варна за Кардам, който е трябвало да пристигне на крайната гара към 18.30 ч. в петък. Пряспа спряла мотрисата и пътниците за Генерал Тошево и Кардам проседели 4 часа във влака, докато ръководителят на влаковото движение в Горна Оряховица изпрати локомотив да дръпне мотрисата и снегорин да разбие пряспата. Хора от гарата в Добрич се възмущаваха, че с преструктурирането на компанията, страдат пътниците, защото на практика в Добрич нямат правомощия да вземат решения, чакат разпореждане от Горна Оряховица, а машинист от Варна, пък снегорин има в депото в Добрич, което пък е собственост на "Железопътна инфраструктура". Друг наш читател се жалва, че незнайно защо е бил свален от влака София - Кардам. Мъжът платил 87 лв. за цяло спално купе, в което от столицата пътувал със съпругата си. На гара Повеляново обаче без обяснения влакът бил опразнен, като хората трябвало да чакат половин час на студа, а сред пътниците имало и деца, след което били качени в друг влак, който ги докарал до гара Добрич. НДТ

 

15 минусови рекорда, в Чирпан падна до -24°C

 

Поради ниските температури учебните занятия ще започват в по–късен час и ще приключват по–рано

 

ВРЕМЕТО: Прогноза за България за 31.01.2012

ЛЕДЕНА ПРИКАЗКА: НОВИ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА Winter in Dobrudja / Зима в Добруджа

Месечна прогноза: Много студено в началото на февруари

 


Сходни връзки

СИБИРСКИ СТУД. ДЕЦАТА УЧАТ С НАМАЛЕНИ ЧАСОВЕ. БЕЗДОМНИЦИ СТОЯТ ПО ПЕЙКИТЕ В БОЛНИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди