изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:51 EEST
В Добрич официално бе открит паметникът на ген. Иван Колев    
НовиниПаметник увековечи героизма на генерал Иван Колев и на загиналите за Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.  На тържеството за откриването на мемориала по повод на 100-годишнината на Добричката епопея присъства министър-председателят Бойко Борисов. На ритуала премиерът прие почетния караул на Военноморските сили.


На ген. Иван Колев Добруджа дължи свободата си. Начело на своята конница той преминава новата българо-румънска граница на 2 септември 1916 г. и само след четири месеца стига до най-крайната точка на Северна Добруджа. Четири месеца в неспирни походи и боеве, непрестанни тревоги, напрежение и лишения, четири месеца сред постоянния писък на куршумите и тътена на оръдията, и винаги най-отпред – там, където се решава изходът от боя.
Още в онези дни името на ген. Колев се превръща в легенда, синоним на героизъм и символ на синовно себеотричане. Оттогава досега военни академии изучават неговия опит, историци пишат за заслужите му за обединението на българските земи, поети и писатели му посвещават творбите си, художници го изобразяват върху своите платна. Поколения българи работят, за да издигнат паметник на прославения български генерал.
Днес паметникът беше открит на една от най-светлите дати на нашата национална памет – събрала две различни, но неразривно свързани исторически събития – подписването на Крайовския договор, възвърнал през 1940 г. Южна Добруджа към България и Добричката епопея от 5-7 септември 1916 г. Прозвучаха и стиховете на Вазов, посветени на генерала.
На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът Йордан Йорданов, Николай Ненчев – министър на отбраната, ген. Константин Попов – началник на отбраната, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Красимир Каракачанов и Явор Нотев – зам.-председатели на Народното събрание, председателите на парламентарни групи - Валери Симеонов /Патриотичен фронт/, Волен Сидеров /Атака/, Найден Зеленогорски /съпредседател ПГ Реформаторски блок/, народни представители от Румен Иванов, Живко Мартинов, Валентин Николов, Рушен Риза от Добричкия избирателен район и др., Детелина Николова – областен управител, Иво Пенчев – председател на Общинския съвет, родственици на ген. Иван Колев, дипломати, генерали, адмирали, граждани и гости.
Лентата бе прерязана от кмета Йордан Йорданов, Валери Симеонов и Николай Ненчев.
„Един генерал обединява в себе си купола на воинското изкуство. Това е личност, носеща името Иван или Йоан, което значи благодат Божия. Благодатта Божия е била върху него, за да може да прецени и Светия дух да го насочи да извърши правилните стъпки на решимост и твърдост. Нека Бог да ни дава сили, разум и твърдост, и, когато ще се отстояват държавни интереси, вярата да изпълни онова, което не ни достига като човеци“, призова митрополит Йоан, който отслужи, заедно с архиерейския наместник отец Иван Дойчев и свещеници благодарствен молебен.
„Добрич дочака сто години, за да бъде изграден и издигнат паметника на своя освободител. През последните сто години е имало опити за изграждане на този паметник на два пъти, но и двата, за съжаление, осуетени. Бих искал да благодаря на г-н Борисов, г-н Ненчев, г-н Симеонов за каузата, която гонехме, а именно да създадем, да издигнем този паметник на нашия герой, който се е борил и освободил Добрич и Добруджа и се е бил на много фронтове за България“, каза при откриването на паметника кметът Йордан Йорданов. И завърши с думите “Паметта ще пребори забравата“.
„Чест и удоволствие е за мен в тази велика дата – 7 септември, датата, на която е спасен град Добрич, датата, на която е спасена цялата добруджанска настъпателна операция, да съм тук и да открием този страхотен паметник на един от най-великите български пълководци. Искам да изкажа дълбоката си благодарност на всички тези хора, благодарение на които стана възможно откриването на този паметник. От момента на поставянето на поръчката до днес са изминали 2 месеца и 20 дни. Оказа се, че, когато българите са обединени от обща кауза, всичко е възможно. Искам да изкажа дълбоката си благодарност на  скулптора Александър Хайтов – син на великия български писател Николай Хайтов, на екипа на студио „Гуркови“ – архитектите на паметника, на всички, които се ангажираха с отливането, с моделирането, каменоделство, на всички, които направиха практическото реализиране на този паметник възможно. Но, това нямаше да стане факт днес, ако не бе пълното съдействие на Община Добрич в лицето на кмета Йордан Йорданов. Практически нямаше как да бъде като промисъл възможно, ако не беше създаден инициативният комитет за изграждането на паметника на ген. Колев и жертвите на Добричката епопея, от който получихме пълно съдействие във всяко едно отношение. Благодаря, че преодоляха всички трудности и съпътстваха процеса на изграждане на паметника. Благодаря и на Йордан Апостолов, благодарение на когото стана възможно поставянето на самия паметник.
Израждането на този паметник е въпрос на мой родов дълг. Моят дядо се е сражавал като артилерист в тези три велики епични  дни и ми е разказвал като дете подробности около това сражение, все факти, които нямаше къде да бъдат прочетени. Те не бяха написани в историята. От сърце желая ген. Колев, който днес намери място в град Добрич да намери подобаващото си място и в българската история. Да живее България“, заяви Валери Симеонов.  НДТ

Бойко Борисов: Ген. Иван Колев е от най-големите ни пълководци
Александър Хайтов: Пеещият паметник на ген. Иван Колев в Добрич „дърпал хората“
Поклон пред героите на Добричката епопея
Монтираха паметника на ген. Колев в Добрич, "Шуми Марица" звучи от него


 


Сходни връзки

В Добрич официално бе открит паметникът на ген. Иван Колев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди