изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:20 EEST
Операция "Наглите" срещу бандата за отвличания    
НовиниПод кодовото име “НАГЛИТЕ” МВР проведе безпрецедентна акция тази нощ в няколко града. Арестувани са 25 души, свързани според полицията с едни от най-знаковите отвличания за откуп. Между 3 ч. след полунощ и 6 сутринта бяха задържани дори хора с присъди, смятащи себе си за недосегаеми. Според разследващите освен с похищения, арестуваните са се занимавали още с кражби на луксозни автомобили, въоръжени грабежи и фалшифициране на кредитни карти.

МВР стеснява обръча около бандитите след отвличането на Румен Гунински. Част от ДНК-анализите насочват криминалистите към конкретен човек, който се оказва в най-високата йерархия на групата похитители. Тогава няма арести, защото е важно да запазят живота на Гунински. Днес вътрешният министър каза, че са предпочели също така да събират доказателства, които ще им бъдат нужни в съда.

Бойко Борисов, министър-председател: "В случая имаме и къщите, и доказателства ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели, които показват и обясняват как точно е станало от самата група. Абсолютно те съвпадата с това, което жертвите преди това ни бяха казали. Образно казано, идва, бие му инжекция, дава му хапчате, слага му памук, реже му пръста. По същия начин и жертвите обясниха това, което колегите успяха да докажат. Надявам се, че за втори път няма да се измъкнат от правосъдието."

Групата е била подготвила и второ помещение, в което да държи похитени. За да бъдат готови да държат повече от един заложник. Стаята, в която са държани жертвите, била звукоизолирана и плътно затворена. Така дезориентирали похитения. Имало обаче и символ, който да въздейства върху психиката.

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи: "Но... има една хубава ножица, която е забита в стената, а знаете, че в подхода си за рязането на пръсти и на уши те използват точно такъв инструментариум."
   

Единият от задържаните се е върнал в страната към 3 през нощта, легнал да спи и белезниците щракнали около ръцете му в 6 призори. Друг пък е задържан във Велико Търново буквално час и половина прреди да напусне България. Групата е била добре организирана с ясна йерархия.

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи: "Имат си ръководители, имат си различни нива, така както вие писахте и говорихте във вашите репортажи, са много добре подготвени. Много конспиративни, едно с едно звената не се знаят, дори не се познават."
   

Основна роля в отвличанията имали 6-8 души от групата. Лидерите са петима. Очаква се арестът на още двама. МВР разпространи фотороботи на четирима, които се издирват. За тях се знае, че обикаляли селата край София, за да купят имот – вероятно за нуждите на бандата. По непотвърдена информация в групата има бивши ченгета. Изясняват се контактите на действащ полицай с част от задържаните.

Автор: Й. Димитров, И. Никодимовbnt.bg

Борис Велчев пред БЛИЦ: Има нови доказателства - това е групата

Операция “шок и ужас” започва Бойко срещу подземния свят

Похитителите държали жертвите си в шумоизолирани стаи

Тарторът на “Наглите” – Йожи, създал групата от затвора

Вальо Бореца от "Наглите" оставил ДНК по Гунински

Разкриха бърлогата на бандитите, отвличали хора. Йожи се смята за тартор на групата

Полицията търси информация за четирима

Затворник разпозна Киро от “Наглите”

Цветан Цветанов: Имаме безспорни доказателства за 12 от 19-те отвличания и за три от къщите, където са държани похитените

 


Сходни връзки

Операция "Наглите" срещу бандата за отвличания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди