изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-28 @ 09:47 EEST
ОТ ПОТСДАМ ДО ХЕЛЗИНКИ… С НАДЕЖДИ ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ    
Коментари

От скучно, та по-скучно заглавие?...

Не обещава голи цици, нито коя мутра е застреляла чиста проба крадец, израснал в бизнесмен, а и не става дума за фолк фурия, забила нов донор по гръцките острови…

Такъв е животът!

Понякога!




На 17 юли 1945 година започва Потсдамската конференция с участието на Чърчил (по-късно заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин.

На 16 юли 2018 година в Хелзинки Доналд Тръмп и Владимир Путин проведоха знаменателна среща, от която се очаква разведряване на натрупаното върховно напрежение между САЩ и Русия – двете най-велики ядрени държави, както и постепенно омиротворяване на човечеството, което е изправено пред много по-големите, по-сложните и изненадващи катаклизми на природата.

Мирните хора се надяваме на разума на двама големи мъже – президентите на САЩ и Русия, както и на мъдростта на президента на набиращия мощ Китай – Си Дзинпин, за един по-човешки свят.

Такъв е животът!

Вчера коментари заляха световните медии след срещата Тръмп – Путин. Многопосочни анализи и прогнози се изрекоха и написаха. Може би ще станем свидетели и на изявления на българския президент Румен Радев и български министър-председател Бойко Борисов. Такива изявления имат или поне би трябвало да имат политическа тежест и в отношенията на България с останалите държави, особено от семейството на Европейския съюз. Изявления от този тип задължително влизат в докладите на посланиците до външните им министерства.

За радост, поне вчера в централните ни телевизии и радиа не бе даден ефир на противниците на тези срещи като президента Росен Плевнелиев и чудото на чудесата Александър Йорданов, както и на отгледания в Москва по времето на социализма Иво Инджев. Дали кликата Клинтън по международните въпроси няма да вземе връх в коментарите си у нас, в Европа и особено в САЩ, предстои да видим.

Защо казвам това?

Самият факт, че се състоя среща между Тръмп и Путин, е положителен за разведряването. А защо не и за икономическото възстановяване на България. Дали тази среща ще се превърне и среща САЩ – Русия – предстои да видим.

Убеден съм, че думите и обещанията, които е дал Путин на Тръмп, ще имат своята реализация от страна на Русия. Путин се ползва с огромната подкрепа на народа си, който на последните президентски избори доказа единението си. Путин е силен президент, сам номинира правителството си, има значимо мнозинство в руския парламент – Думата, негов е изборът и на губернаторите, лидерите на републиките в Руската федерация е и с неговата благословия. Можем да предположим, че думите и обещанията му пред Тръмп имат държавническа тежест.

Може би проблемът ще бъде от страна на САЩ. Там системата на държавността е много по-различна от тази в Русия. Много от решенията на президента имат силна зависимост от различните структури на държавния апарат, особено от Сената и Конгреса, както и от военните и разузнавателни служби. В САЩ в момента опозицията на Демократическата партия е не само много силна, но и достатъчно влиятелна – и в самата държава, а и извън пределите й. При това се ползва с уважение и подкрепа и от лидерите на редица малки и големи държави по света. В този смисъл на Доналд Тръмп ще му бъде значително по-трудно, по-тежко, а може би в отделни случаи и дори невъзможно в кратък период да осъществи практически думите и обещанията си пред Владимир Путин.

Такъв е животът!

Така или иначе България пряко или косвено е в зависимост от това как ще се развият отношенията между САЩ и Русия, както и в триъгълника САЩ-Русия-Китай или в четириъгълника САЩ-Европейски съюз-Китай-Русия. Предстоят дългосрочни поетапни промени на световната сцена, в играта без съмнение предстои да се намесят Евроазийския съюз, ШОС, БРИКС, НАТО…

Предстои ли нещо, сравнимо с движението на континентите? Подобно движение би допринесло за трусове и в политиката, икономиката… На симптоми вече сме свидетели в редица региони и страни по света, включително и в Европейския съюз.

Малки сме за голямо влияние.

Малки сме, но това не ни пречи за големи пророчества.

Дай, Боже, държавните ни мъже да усетят какво ще последва от срещата Тръмп – Путин, да предвидят какво се задава след срещата САЩ – Русия в Хелзинки на 16 юли 2018 година, за да бъдем като държава и народ на гребана на вълната!

Дано младите в България имат късмет за един мирен свят и по-добър живот! И навреме да си помогнат сами за това!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. ПЪЛЕН УПАДЪК НА „ПОДКРЕПА“, ПОНЕ НА ЛИДЕРА ДИМИТЪР МАНОЛОВ
  2. БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ… ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ…
  3. …И ДОНОРЪТ УМИРА…
  4. БАЙ ГАНЮ ПРАВИ… УЧЕБНИЦИ
  5. С ДВАТА КРАКА В… КИСЕЛОТО МЛЯКО
  6. ПРИНУДИТЕЛНО ЗАСЕЛЕНИ…
  7. ГОЛЯМАТА ТРЕВОГА НА СТОЛИЧНИТЕ МЕДИИ…
  8. ОТ КАЛОЯН И СИМЕОН СТИГНАХМЕ ДО ОРГАЗЪМ, А ЗАЩО НЕ И… КЛИТОР
  9. НЕ ВИ ЛИ БОЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЪЛГАРИЯ?...
  10. АЛО, ТЕЛЕВИЗИОНЕРКИ, ПО-КРОТКО КУДКУДЯКАЙТЕ…
  11. ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, ИЛИ НЕ?...
  12. ПОДЛОГИ СРЕЩУ… ТОТАЛИТАРИЗМА
  13.  ПАУНИ В ПОЛИТИКАТА. КЪДЕ СМЕ НИЕ?
  14. ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ПРЕЗ 2018-А ГОДИНА!
  15. ТЪПАНИТЕ НА ВЛАСТТА ГЪРМЯТ: ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ ВЕЧЕ Е 321 ЛЕВА
  16. НОВ ГЕНОЦИД!?...
  17. ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ЛИ И ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ?...
  18. 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ: БУДИТЕЛИТЕ – В БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, „ЗАСПАЛИТЕ“ ТРУПАТ ДЕБЕЛИ ПАЧКИ…
  19. ИДВА ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ДОБРУДЖА
  20. ЧИКИЙКИТЕ ИЗГОНИХА КАМАТА, НЯМАЛ ДНК НА ЧАЯ, КОСТЮМИТЕ И ЛАЧЕНИТЕ ОБУВКИ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди